Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk
Tagasi

Roosi tänav 83 angaar ja selle ümbrus (1. mai 2016, Tartumaa)

Arvame, et unustuse hõlma vajunud Roosi tänava angaar on oma põneva atmosfääri ning erilise akustikaga igati väärt uut hingamist.


1. mail toimusid Tartus vanas Roosi tänav 83 lennuangaaris talgud. Talguid korraldasid Tartu ülikooli kammerkoor ning Tartu Linnamuuseumi Üle jõe projekt. Võib-olla tekib nii mõnelgi küsimus: miks on vaja korrastada üht linnaserval asuvat vana ning unustustehõlma vajunud lennuangaari ning selle ümbrust? Nii kammerkoori kui Üle jõe projekti inimeste üheks südameasjaks on tegutseda selle nimel, et Eesti rahva mälule ja hingamisele olulised lood, kohad, inimesed ja sündmused ei vajuks unustuste hõlma, et nad saaksid uue hingamise meie eneste, tänaste eestlaste keskel. Arvame, et unustuse hõlma vajunud Roosi tänava angaar on oma põneva atmosfääri ning erilise akustikaga igati väärt uut hingamist.

Täna on angaaril, kuhu peaaegu ükski tartlane (rääkimata ülejäänud eestlastest!) pole varem sattunud, avanenud võimalus avaneda inimestele ja kultuurile. Nimelt saab angaar sel sügisel oma naabriks uue Eesti Rahva Muuseumi peahoone. See annab Roosi tänavale, k.a angaarile võimaluse saada uueks ning põnevaks kultuuripiirkonnaks Tartus. 1. mai talgud olid esimeseks sammuks sellele, et teha ruum puhtaks kultuurile. Loodame, et kultuur tuleb Roosi tänava piirkonda ning angaari selleks, et jääda. Kultuuri angaaris saavad muusikahuvilised nautida juba 14. mail kui angaaris esietendub Kristiina Ehini "Südamepeitjate planeet".

Nele Dresen