Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk
Tagasi

Metsa talu talgud Muhumaal (4. mai 2019, Saaremaa)

Nägin talguid, millist enne pole Muhumaal olnud. Ikka selsamal 4. mail, mil tuhanded Teeme ära talgulised üle Eestimaa korda lõid, puhtust tegid ja kohti kenamaks said. Talgupäeval pandi Muhumaal Hellamaa külas Metsa talu vanale elumajale uus katus.


Majadele on katuseid pandud ennegist, aga sel korral toimus see suur ettevõtmine muret märganud külarahva organiseerimisel ja tegemisel. Selge see, et üksikule vanainimesele käib sellise suurusega projekt ülejõu nii oskuste, võimaluste kui ka jaksu poolest. Heateo plaani lükkas käima Tiina Jõgi, kes ei pidanud paljuks ka vallast toetuse küsimist. Eraldi kiitmist ja eeskujuks toomist on väärt Muhu valla poolt antud rahaline toetus ehitusmaterjali hankimiseks. Lisaks saadeti ka töömees appi.

Talgupäeva hommikul puistas ilmataat rahet ja vilistas tuult, edasi keeras heledamaks, töö tegemist pilvine taevaalune ei takistanud ning päeva peale näitas isegi päikest. Arvatavasti 1930-ndal valminud elumaja katus oli samasugune nagu sadadel teistel Muhumaa hoonetel - ära vanunud rookatus oli kaetud eterniidiga. Lekkiv ja kokkukukkumise ohus olevalt katuselt kisti vanad kihid maha, tehti uus roovitus, kaeti aluskilega ning peale taoti uus tänapäevane eterniit. See kõik päris ühe päeva töö ei olnud ning töötunde jagus tublisti nii enne kui ka pärast talgupäeva.

Talgutel söödi rammusat suppi, mida Liiva koolimajas aasta-aastalt aina maitsvamaks vaaritatakse. Talgujuht Tiina oli omalt poolt valmistanud korralikud portsud traditsioonilist muhu magustoitu hapurokka ning serveeris õhtuse tee kõrvale metsseapirukat, mille meenutaminegi sülje suhu toob. Talgupäeva töönorm sai valmis just siis, kui päevavalgus kadus ning üksteise nägusid enam ei eristanud.

Loendusandmete põhjal oli Saare maakonnas Eesti kõige suurem talgutest osavõtjate osakaal – ligi 10% rahvaarvust. Teist sellesarnast talgut aga silma ei jäänud...