Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk
Tagasi

Illuka Kooli 3. klassi nurmenukutalgud (13. mai 2019, Ida-Virumaa)

Kuna meie kodukandis ja selle lähiümbruses kasvab ja õitseb kevadel rohkesti nurmenukke, siis ei olnud kahtlustki, et 3.klass osaleb üle-eestilisel kodanikuteaduse algatusel “Eesti otsib nurmenukke”, mida korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Tartu Ülikool ja Teeme Ära talgupäev. Otsustasime korraldada oma klassi nurmenukutalgud, mille eesmärk on kaardistada nurmenukke ning määrata nende õite tüüp.


Juba aprilli alguses registreerisime oma nurmenukutalgud Teema Ära talgulehel ja määrasime orienteeruva kuupäeva vaatluseks 15.maile. Jäime ootama nurmenukkude õidepuhkemist! Aprilli lõpu ja mai alguse soojad ilmad meelitasid kanavarbad välja, seetõttu otsustasime oma talgupäeva teha ära juba paar päeva varem – esmaspäeval, 13.mail.

Hommikul sõitsid 3.klassi õpilased ja õpetaja liinibussiga Kuremäele, kus bussipeatuses ootasid juba kolm kohalikku last – Anette, Rasmus ja Kirill. Liikusime edasi Kuremäe parklasse, kus klassijuhataja tutvustas nurmenukuveebi ja tuletas meelde, missugused õied on S- ja missugused L-tüüpi. Reedel olime koolis juba klassi neljaliikmelistesse meeskondadesse jaotanud, igal tiimijuhil oli kaasas laetud akuga ning internetiühendusega varustatud nutitelefon. Jagasime igale meeskonnale territooriumi kätte ning õietüübi määramine läks hoogsalt lahti.

Nõnda liikusime läbi Kuremäe küla ja saime vaadeldud 3 suuremat kasvukohta. Üks koht, mis algselt planeeritud oli, jäi sadama hakanud vihma tõttu läbi uurimata, kuid arvame, et meie klassi panus nurmenukkude uurimisel oli sellele vaatamata päris tõhus.

Pisut aega istusime Kuremäe bussipeatuses vihmavarjus, lasime suurema saju mööda ning järgmiseks suundusime piknikupaika, mis asus õpetaja koduhoovis. Piknikupaigas ootasid juba kuumad grillvorstid, salat ja morss. Värskes õhus õppimisest-kõndimisest olid kõhud tühjaks läinud ning tubli pool tundi kulus kehakinnitamisele. Selle ajaga jäi ka vihm üle ning usinad nurmenukuvaatlejad tegid sõprust berni-alpi karjakoera Harleyga ning nelja küülikuga. Roniti, kiiguti, hüpati batuudil ning lõpuks läks lahti vilgas peitusemäng. Kõige muu vahel lauldi ka nädalavahetuse kahele sünnipäevalapsele Rasmusele ja Konstantinile.

Aeg kulus kiiresti, peagi oligi aeg bussiga tagasi sõita – kes koju, kes kooli pikapäevarühma või huviringi. Oli väga kasulik ja vahva õuesõppepäev!