Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

Talgud Kostivere alevikus (4.mai, Harjumaa)

Juba mõned head aastad on Kostivere rahvas mai esimestel päevadel kokku tulnud ja talgulaupäevakuid pidanud, nii ka sel aastal. Alljärgnevalt põgus meenutus kuidas kõik tehtud sai.


Mida siis ära teha?
Teeme ära 2013 koristustalguid planeerides pöördusime mõtete/ideede/ettepanekute saamiseks nii alevikurahva kui kohalike asutuste poole. Üheskoos püüdsime välja mõelda, mis siis sel aastal vaja korda saata, mis tuleks ära teha. Kui rahva arvamus oli tagasihoidlik, siis asutused otsustasid üksmeelselt ja suhteliselt kiirelt, et sel korral tuleb suunata oma abiväed Kostivere noortekeskuse juurde – parandamist vajas noortekeskuse sise- ja välistrepp, värvimist noorteka välisuks. Samuti planeeriti korrastada noorteka esist muruplatsi ja kuuri esist. Talgupäeva meespoole õlule planeerisime aga külaplatsi juures oleva jõekalda iluraietööd, mis sügisel toimunud raietööde käigus suurvee tõttu veidi puudulikult tehtud said. Lisaks mõtlesime istutada lilli bussiootepaviljoni ja korrusmajade lähedusse.

Talgupäeva ettevalmistus
Kostivere Küla Seltsi juhtimisel võeti projekt ette ning alustati talgupäeva ettevalmistusi: tuli mõelda välja toimumise kellaaeg, planeerida päeva tööde maht ja tööjaotus, muretseda töövahendid, kujundada/toota ja üles riputada talgukuulutused, tellida talgusupp ja kook, osta vett ja vahepalaks kommi, panna valmis esmaabivahendid, mõelda läbi raietööd ja nende teostus, osta istutamiseks lilli jne., jne. Olgu mainitud, et planeeritud talgulaupäev ei oleks saanud toimuda ilma meie heade koostööpartneriteta: Jõelähtme Vallavalitsus, Kostivere Kool, Kostivere Noortekeskus, Lepatriinu Baar, Kostivere 4×4 Garage, Koit Männik. Aitäh teile!

4. mai / Tegime ära!
Kuigi ametlikult olime talgupäeva alguskellaajaks kuulutanud kella 11-ne, siis ei tea kas ilusa ilma tõttu või suure teotahtega tulid tragimad kohale juba ca 1h varem :) Niisiis, panime talgumussi käima ja asusime tööjaotust tegema -kes haaras reha ning hakkas kuuri esist muruplatsi riisuma, kes võttis harja ja plaanis tee kiviklibust puhtaks pühkida. Täiskasvanud võtsid ette veidi ohtlikumad käigud tassides maja äärest treileri peale katkiste klaasidega aknaraamid ja klaasikillud. Ümber nurga, külaplatsi jõe ääres võttis Kostivere 4×4 Garage enda juhtimisel teoks teha võsaraie ilutööd. Kõige tegusamal talgutunnil oli meid tööhoos lausa üle 60-ne inimese, nii mehi kui naisi, nii lapsi, noori kui täiskasvanuid!
Kel soojast ilmast tulenevalt vahepeal palav hakkas, turgutas end veelonksu või maitsva ning energiat andva kommi-ampsuga. Mõnusat seltsi pakkusid talgulistele meie aleviku kõige pisemad – väiksed abikäed upitasid üle treileri ääre väiksemaid puuoksi, kastsid lilli ning tegid talgute vahepalaks ka väikese show – talguaeroobikat :)
Kella 14:00-ks olime aga töödega juba sealmaal, et esimesed võisid talgusuppi ja maitsvat kooki sööma hakata. Kõht täis, tuju hea, jätkasid aktiivsemad talgutöid – veel vajas ülevärvimist noorteka välisuks ning istutamist kevadlilled. Kui raietööd tehtud, võttis talgute meespool Kultuurimõisa juhataja Irina palvel ette ka reklaamtahvli paigaldamise alevikku sissesõidu tee juurde. Kell 15:04 tegime noorteka uksele viimased värvi võõpamised ning hiljemalt kella 15:30-ks oli noorteka ümbrus nii prahist kui talgulistest puhas!

SUPER SUUR TÄNU KÕIKIDELE TALGULISTELE!