Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

Ida prefektuur ja esimesed talgud (3. mai 2014, Lääne-Virumaa)

03.05.2014 toimusid üle Eesti erinevates kohtades talgud, kus tegevuste käigus koristati, ehitati või tehti muid töid. Sellel aastal oli esimest korda kaardil ka Ida prefektuur oma ametnike ja abipolitseinikega. 



 ui tegelikult alustada sellest, kuidas plaan üldse osalemiseks tekkis, siis initsiatiiv oli meie abipolitseinike aktiivi poolt. Sooviti teha koos midagi ühiselt ära. Võttes härjal sarvist, sai räägitud Kunda kordoni juhi Mare Jõesaarega, piirivalvebüroo juhi Indrek Püvi ja prefekt Vallo Koppeliga, siis juhtkonna ühtne otsus oli sellele plaanile: „TEEME ÄRA!!!“.  Mõeldud tehtud, teavitus abipolitseinikele välja saadetud ja mõne tunni möödudes olid planeeritud kohad osalejate nimedega juba täidetud.  Laupäeva varahommikul koguneti Lääne- Virumaal Vergi sadamas ning sõit läks piirivalvelaevaga lahti Vaindloo saare suunas. Jõudes enamvähem poolele teele, kui ootamatult tõusis tuul ja laine suurenes märgatavalt. Laeva kapteni poolt võeti vastu strateegiline otsus jätta merereis poolikuks ja suunduda tagasi sadamasse. Kuna plaan teha heakorratöid Vaindloo saarel läks untsu, siis Kunda kordoni juht pakkus välja, et talgud võib teha Kunda kordonis – neil oleks vaja teha varjualune küttepuude jaoks ja laduda olemasolevad puud riita.  Jõudes kordonisse anti talgulistele välja töökindad, jagati tööülesanded ning töö läkski lahti. Kui algul oli plaanitud tegevuste kestuseks ca kuus tundi, siis reaalselt saadi hakkama nelja tunniga. Töötegemise vahele jäi veel lõunapaus. Keha kinnituseks pakkus köögitoimkond frikadellisuppi. Ühiselt lõhuti maha vana päevinäinud ja kokkuvajumise äärel olev varjualune, ehitati uus katusealune ning laaditi riita ca 15 ruumimeetrit küttepuid. Kunda kordoni juhi Mare Jõesaare sõnul sai koos ära tehtud tõeliselt suur tegu nii võikese ajaga.  Päeva lõpetas ühine grill- liha küpsetamine väligrillil. Kõik osalejad said mälestuseks talgulise tänukirja ja väikese meene korrakaitseteabetalituselt.  
Ida prefektuuri esimestel talgutel osales tublide töömeeste- naistena:11 abipolitseiniku, 3 ametniku piirivalvest ja artikli autor- kokku 15 isikut.