Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

Moori küla talgud (7. mai 2011, Viljandimaa)

Selle kuu esimesel nädalavahetusel kogunes Moori 8 korteriga elamu juurde päris palju inimesi. Kõigil ühiseks eesmärgiks meie küla keskus ilusamaks muuta. Külaseltsingu orgamiseerimisel otsustati ehitada küla teadetetahvlile uus ühispostkast, puhastada vanadest klambritest teadetetahvel ja anda ilusam väljanägemine korterelamu koridorides asuvatele postkastidele. Plaanis oli ka maja ümber asuva kaasiku koristus.

Teguse päeva alustuseks heiskasid Andres ja Olev Moori küla lipu.
Ühe plaanitud tööga, kaasiku ja maja ümbruse koristamisega, oli majarahvas juba varem alustanud ja majaümbruse korda teinud. Riisumist ja okste koristamist vajas vaid veel teine teeserv. Sellega tegelesid minu kohalejõudes juba Valve ja Helgi.
Kuskilt puukuuride tagant kostus traktori müra. Rein ja Tiit võtsid nõuks aidata Helju talvepuud kuuri vedada. Kuigi see polnud otseselt talgupäeva „programmis“, märkisime sellegi tehtud tööde nimekirja. Andres ja Margus alustasid teadetetahvli puhastamisega. Neid klambreid on ikka päris tülikas ja keeruline kätte saada. Naljaga märgiti, et igaüks, kes kuulutuse üles paneb, võiks ise üritada neid kinnitusvahendeid ka kätte saada. Koridoridest postkastide kättesaaminegi polnud tegijatel probleemiks. Poistele- Mihklile, Mattiasele ja Kevin-Kristjanile näpunäited kätte antud, asusid nad postkaste lihvima. Ega see kerge ei olnud ja neile asus appi Olev.
Postkastide ehitamine tundus alguses päris lihtne ettevõtmine. Joonised olid olemas ja materjalgi sai selle järgi soetatud. Esimesena võeti ette ühispostkasti ehitamine. Mõõtmist, saagimist ja kruvide laskmist oli omajagu. Ühisel nõul ja jõus hakkas postkast ilmet võtma, Sulev-i ettepanekud kulusid marjaks ära. Poistel oli päris keeruline saagida lauast vajalikke nurgalaudu, kuna saag oli vähe nüridavõitu. Väikeste postkastide kallale asus Peeter. Nende ehitamine oli palju lõbusam ettevõtmine. Andrese teha jäi lihvimine.
Lõbusaks tegevuseks kujunes teadetetahvli ja koridori postkastide peitsimine. Seda said kõik soovijad teha. Nalja sai palju ja ainuke õnnetus juhtuski selle töö käigus. Oskuslikult läks ümber peitsiämber. Siis hakkas kõigil kiire, sest head ja kallist asja ei saa raisku lasta ning asuti maast peitis koristama. Kes pintsliga postkasti ja teadetetahvli peale, kes lusikaga tagasi ämbrisse.
Kui oksad ja lehed riisutud, puud kuuri veetud ning ühispostkast valmis, oli täpselt paras aeg maitsta talgusuppi. Kuna Helju liikumisvõimalused on piiratud, olin temaga juba varem kokku rääkinud, et ta keedab supi. Seekord natuke lihtsamalt, hernesupp. Kõigile maitses, sööjad mahtusid kõik laua taha.
Söömaajale järgnes puhkepaus ja töö läks edasi. Valmis saime veel mitu väikest postkasti. Kõigile uutele postkastidele kõrvetasime peale nimed. Mihkelgi proovis kätt ja ütles, et seda tööd ta võiks terve päeva teha. Väikesed postkastid paigutasime maantee ääres asuvate katkiste postkastide asemele, kokkuleppel omanikega.
Kuna järgmisel päeval tähistati emadepäeva, õnnitles Moori külaseltsing emasid ja vanaemasid juba laupäeval talgutel. Sel korral kinkisime emadele väikeseõielise võõrasema, kirevavärvilise lille silmarõõmuks. Päeva lõpetuseks sõime veel kohalolijatega Peetri valmistatud maitsvat vahukoore-maasika torti.
Teistele emadele, vanaemadele viisin lillepotikese koju.
Minu arvates kujunes see ühiselt tegemise päev väga ilusaks ja mõnuseks. Kõik talgupäevast osavõtjad said meenutuseks isevalmistatud „Teeme Ära“ talupäeva medali.
Üritusest võttis osa 19 inimest. Kõige vanimana Olev ja noorimana Marleen. Riisumisega tegelesid Valve ja Helgi, puid vedasid Tiit ja Rein. Postkastide valmistamisega olid seotud Margus, Andres, Peeter, Olev, Sulev, Kaspar, Veiko, Helina, Helmi, Kevin-Kristjan, Mihkel, Mattias. Suppi keetis Helju. Päeva eestvedaja ja tööde organiseerijaks olin mina.
Tänan Karula Puit OÜ-d, kes andis meile tasuta puitmaterjali postkastide valmistamiseks.
Soovin kõigile ilusat kevadet ja ehk saame järgmiselgi aastal „Teeme Ära“ ürituse raames kokku.

Karmen
NB! Meie küla talgulugu ilmub Moori küla maikuu lehes "Oma küla".