Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

Talgud Tõutsi külas (7. mai 2011, Valgamaa)

7-nda mai hommik tervitas kõiki Lokumärdi talgutele kiirustajaid mõnusa päikesepaistega ja jaheda tuulega. Kogunesime MTÜ Kappermäe Seltsi tulevase külakeskuse juures. Talgulisi oli meil vanuses 9 kuud kuni 82 aastat.

Talgupäeva alustasime tutvumisringiga. Kui arvestada seda, et eelmisel aastal tuli Tõutsi külla 14 inimest, neist 10 last, siis oli palju uusi inimesi, kelle nimi, küla ja talu tuli selgeks saada.
Talgujuht Peeter tegi stendettekande ja tutvustas MTÜ Kappermäe Seltsi, kui talgute korraldajat ja külaelu edendajat. Seltsi külakeskuse juures alustasimegi oma talgutööd. Isad Rain ja Jaanus võtsid kätte saed ja kaasa pundi poisse ning läksid puid tegema. Ain ronis kohe esimese kõrge õunapuu otsa ja hakkas seal julgelt oksi saagima. Valle ja Vello võtsid maja juurest puid maha. August ja Toomas oli traktoriga. Säde, Gustav, Tobias ja Simmo otsustasid traktorisõidu selgeks saada. Igatahes harjutasid nad hoolega. Tublid naised ja veel virgemad lapsed riisusid ja koristasid maja ümbert lehti, klaasikilde, ehitusprahti ja puitu. Roomet leidis endale ämbri ja hakkas klaasikildude transameheks. Anu-Maaja leidis endale aga koristamise ajal roosa pesu. Heidi tekitas meis segadust tohutu virkusega, teda jätkus korraga mitmele poole. Hiljem selgus tõde – tal oli nimelt kaksikõde kaasa võetud. Priit ja Peeter võitlesid vanade kreekidega, mis leidsid oma lõpu jaanitule lõkkes. Kõige pisemad said ülesande vankris hästi magada, siis vanematel hea tööd teha. Töö ajal said omavahel kõik jutud räägitud ning isegi muna- ja kartuliäri aetud.
Pärast väsitavat tööd leidsid poisid endale hea lõbustuse. Ronisid mööda roove üles katusele ja hüppasid seejärel alla liivahunnikusse. Järgmisel nädalal ehitajad kindlasti pirisesid liivahunniku juures: „Kes meie liivahunniku nii väikseks on teinud?” Tõe huvides peab muidugi mainima, et osa liiva pistis Minna Mari endale suhu.
Tööpäev läbi, algas teine talgutöö – supi söömise talgud. Siinjuures suured tänud Priidu emale Liiale, kes suure pajatäie imemaitsvat hernesuppi keetis ja lausa ülimaitsva kringli küpsetas. Supisöömise talgutel oli kõigile eeskujuks Juss, kes sõi 4! kausitäit suppi.
Talgupäeva lõpus oli hea tunne hinges, kuna me kõik olime andnud väikse panuse oma küla edenemisse. Enne lahkuminekut lepiti kokku, et järgmisel korral kohtume külalaadal.
Rivi ees kiitus kõikidele talgulistele!

Pille Kangur