Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

Pikavere külatalgud (30. aprill 2011, Pärnumaa)

Meie küla järjepidev talgutraditsioon sai alguse 2003.aastal. Ka nõukogude ajal sai vahel ühiselt külatänava äärest võsa maha võetud. Nüüdseks juba üheksa aastat oleme igal kevadel või sügisel talgute korras küla heakorrastanud. Esivanemate visa töö tulemusena iseloomustavad Pikavere küla kilomeetritepikkused kiviaiad.

Just need kiviaiad ongi olnud meie talgute peamine põhjus, sest aeg oli teinud oma töö ning esivanemate pärandus oli võssa kasvanud ja suuresti ümber vajunud. Nii me alustasime - esialgu käsisaagidega, kirvestega ja oksakääridega, hiljem lisandused mootorsaed ja võsatrimmerid. Loomulikult tuli ära õppida kiviaia ladumine. Saari mäele on meil rajatud külaplats. Umbe kasvanud Saari tiik sai samuti ühiste jõududega korda tehtud. Külaplatsi ja külatänava äärte riisumine käib iga kevade juurde, täpselt nagu rohu trimmerdamine ja niitmine iga suve juurde.
2010.aastal registreerisime end ametlikult "Teeme Ära" talgutele, siis korrastasid 23 talgulist vastrenoveeritud Pikavere palvemaja ümbrust.
2011.aastal korraldasime oma küla koristustalgud 30.aprillil, kuid sellegipoolest loeme oma 14 talgulist samuti "Teeme Ära" ridadesse.

Marjo Kapak