Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

Talgud Tagadil (7. mai 2011, Harjumaa)

Eesti mootorrattaajakirja Motomaania pisike toimetus osales sel laupäeval, 7. mail oma kodukülas Tagadil Harjumaal traditsioonilisel talgupäeval.
Igal kevadel on Tagadi külarahvas kohaliku külaseltsi ettevõtmisel leidnud ühe vaba laupäeva, et külas pisut koristada või muud kasulikku teha.


Nii koguneti ka 7. mail üleriigilisel Teeme Ära talgupäeval küla töökoja esisele platsile, tõmmati kätte kindad ja haarati prügikottide või tööriistade järele. Suuremaid eesmärke oli seekord kaks: puhastada teeäär sinna loobitud ja toodud prügist ning korrastada külas asuva loodusmälestise, Koosi kivide ümbrust.

Esimesel Teeme Ära üritusel, said nagu paljudes teisteski Eesti paikades teeääred sinna aastakümnete jooksul tassitud prügist täiesti puhtaks. Kuid kuna asume Viljandi maantee ääres ning ümberkaudu on ka mitu suvilarajooni, poetavad pahatahtlikud meie teeäärtesse ikka pidevalt oma prügikotte. Küll leiab sealt olmeprügi, ära visatud vanu mänguasju, autorehve, aiandustarbeid, mädanenud õunu ja mida kõike. Kurb ja jõuetut viha tekitav. Üheks saastajaks on ka kaks korda aastas toimuv vanavara laat, mille külalised ja müüjad endagi prügi kõikvõimalikesse kohtadesse maha loopida armastavad.

Koosi kivide ümbrusest jõudis külarahvas korda teha ligi poole – kaugemal metsas on teine pool loodusmälestisest, mis võetakse ette järgmisel aastal. Mahavõetud võsast kerkis igal juhul Jaanipäevaks vägev lõkkekuhi ja väljapuhastatud rändrahnudel sai talgupäeva lõpus suppi ja muud maitsvat nautida.

Külaseltsi juhatajanna Eva Pukk tutvustas ka planeeritava külaseltsi hoone projekti, kus lillepeenarde asukohad paigas ja istutatavad sordidki juba välja valitud. Loodetavasti õnnestub hoone ehitamiseks ka rahastust leida.


Pilte meie talgust: http://www.motomaania.ee/fotod/2011-2/talgud-tagadil-2011/

Helen Urbanik