Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

Heino Prosti vanatehnika muuseumi rehepeksumasinate kuuri rusude koristamine (7. mai 2011, Tartumaa)

Sattusin Heino juurde esimest korda alles kolm aastat tagasi, parajasti tema kaheksakümnenda juubeli päeval. Juba siis nägin, et abi oleks mehel tema üle jõu käiva hobiga toimetulekuks hädasti vaja, ning kui hakkasin aprilli algul otsima sobivaid talgusid ja nägin, et tema aitamiseks on korraldatud talgud polnud enam edasi vaja talguid otsida.

Olime Remiga kahekesi hommikul esimestena kohal, kuigi algselt pidime viiekesi tulema - ilmselt ei tasu üritusi liiga pikalt ette planeerida, sest kuu ajaga läheb paljudel lihtsalt meelest ära ja kipuvad uued toimetamised vahele tulema. Niisiis saime ilusal hommikul peremehega kenasti veerand tundi meeldivalt vestelda, kui riburadapidi saabusid ka teised talgulised, kokku umbes 25 meest ja täpselt kaks naist. Seltskond koosnes kuidagi ühetaolistest inimestest. Mitte just näo, kehaehituse või sotsiaalse klassi poolest, kuid midagi oli siiski ühist, see väljendus näiteks tööjaotuse iseeneslikul tekkimisel, mitte et talgujuht üleliigne oleks olnud - Peeter Kivimäe kõlav hääl ja energiline loomus aitasid tublisti kaasa mõnusa olemise kestmisele. Kõik tegelesid asjalikult lammutamise ja koristamisega ning kui keegi omal töölõigul väsis ja läks muud tegema, astus kohe keegi teine ilma käsuta tema asemele. Ilm oli suurepärane, kõik laabus kergesti ja lõunaks oli suure hoone rusud koristatud ning pärast kosutavat lõunat taluõuel pika laua ääres järgneva tänukirjade kätteandmisega jäi vaid museaalide koormakattega kinnikatmine ja peremehega hüvastijätmine.
Ära sõites võttis siiski maad nukravõitu tunne, et Heino elutöö võib suures osas luhtuda, sest üks inimene lihtsalt ei suuda teha ära saja tööd, olgu töötahe ja optimism ükskõik kui suured. Lihtsalt rooste sööb kümnete kaupa lageda taeva all seisvad Eestiaegsed masinad ära ja tekkinud kahju kasvõi korvamatuks nimetamine ei muuda asja sisuliselt mitte karvavõrdki paremaks.

Tarmo Etti