Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

Talgud Petseri surnuaias (1999 , Harjumaa)

ERMi Sõprade Selts korraldas päris päris mitmel aastal suviti ekskursioone Petserimaale, mil ühel päeval koristati eesti surnuaeda. Nimelt oli/on sealne luteri surnuaed kaunis võsastunud, omaksed elavad kaugel ja piiri tõttu pole ka kõige lihtsam seal käia.

Mahajäetud kalmudele hakati juba peale matma. ERMi Sõprade Selts võttis oma südameasjaks mahajäetud haudade korrastamise. Mina olen taolisel reisil käinud vist paar korda. Meelde on jäänud üks, kus reisiprogrammi kuulus peale Petseri veel Mõla, Irboska, Pihkva ja Mihhailovskoje. Sattus samale ajale, mil tähistati Puškini 200. sünniaastapäeva ning Mihhailovskojesse oli ülevenemaaline palverännak, vahepeal seiskus koguni liiklus Venemaa presidendi eskordi tõttu. Aga see on hoopis teine lugu.
Talgutest. Surnuaeda koristasime ca 3-4 tundi. Alguses oli isegi raske mõisa, mis metsa meid oli viidud, kuid mõned kunstlilledega kalmukünkad reetsid asukoha. Nii, oligi juba mõnele poole peale maetud. Olime varustatud rehade, labidate, võsalõikurite, prügikottide jm, meile olid tellitud veoautod, kuhu prügi panna. Ja seda prügi ikka oli, veoautod täitusid üsna ruttu. Bussitäis rahvast tegi ära suure töö. Pärast koristust oli surnuaial hoopis teine ilme, võsast tulid nähtavale astangud ja hauaplatsid. Õhtul oli meil Petseris saun – see oli ka omamoodi elamus. Ning lõpetasime õhtusöögiga restoranis Planeta – menüüs kotlet, kompot ja morss.



Tiina Tael