Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

Peedi-koristustalgud Räpinas (Sügis 1987, Põlvamaa)

See võis olla 1987. aasta sügisel (või 1986), käisin tollal ülikoolis. Päris paljud kasvatasid tollal suhkrupeete, et endale lisa teenida. See peedipõld, mida mina koristama sattusin, kuulus minu sõprade sõbra naise sugulastele – üsna pikk ja keeruline jada, kellest varem tundsin vaid sõprade sõpra, tema naisega sain alles põllul tuttavaks ja noh tolle sugulasi ma enam ei mäletagi.

Elasid nad Räpinas metsamajandi ridaelamus ja kui ma ei eksi, töötasid nad samuti metsamajandis. Nädalavahetuse talgutele kogunes meie sõpruskond u 6-7 inimesega, lisaks muidugi oma pere ja kas naabreid või sugulasi veel oli, enam ei mäleta, igatahes oli meid ridaelamu korteris pika laua taga päris tihedalt, koos lastega nii 15-20 inimest. Talgud kestsid nädalavahetuse - 2 päeva, ööbisime peres. Hommiku-, lõuna ja õhtusöögi pakkus pere aga menüüd ma ei mäleta, kord oli vist kartulipudru, aga päris pead ka ei anna. Õhtul me vist koos midagi ette ei võtnud, sõpradega üritasime Räpinas kõrtsi minna, aga kas seal ei toimunud midagi või oli mingi muu põhjus, siis me sinna pikemalt ei jäänud.

Peedikoristuse tööga ma polnud varem kokku puutunud, kuid selle tehnika omandasin päris kiiresti ja töö läks üsna ladusalt. Teise päeva õhtuks oli põld üles võetud. Eks neid peete tuli ükshaaval võtta, pealsed juurikast eraldada ja pangega traktori kärusse toimetada, omajagu üksluine ja tüütu.


Anonüümne talguline