Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

Talgud Pulli külas (5. mai 2012, Pärnumaa)

 On 5. mai hommik. Öösel on kõvasti sadanud, maa veel vihmast märg,aga ei ole aega seirata sünget ja tuulist taevast, on "Teeme ära" päev. Kõik ettevalmistused said tehtud eelmisel päeval: talgusupp ja muu vajaminev sai ostetud. Ainus mis veel peas mõlgub on- kas inimesed ikka tulevad sellise ilmaga kodudest välja? 


Vaatan veel kiiruga, et miskit maha ei unune ja kiman kohtumispaika. Kohtume muinasasula lähedal Vello juures, kus katame laua küpsiste ja kohviga . Kell on juba 11.00 läbi ja kedagi peale meie polegi veel. "Küll tulevad!" lausub Vello ja vaatab pilvist taevast. Tõesti on veidi jaheda võitu täna, rüüpan hea sõõmu kuuma kohvi ja jälgin üksikut kalameest vastaskaldal. Esimesed talgulised saabuvad kohale, neist noorim 11aastane Heike Nuut ja Saare Ülo Pulli külast. Pakume tulijatele kohvi ja küpsist. Mõne aja pärast on paras seltskond juba koos ning teeme talgudega algust- suundume väikese seltskonnaga Taali koolimaja juurde olukorda hindama, samas jääb teine seltskond talgulisi jõeäärt ja muinasasula ala korrastama. 
Kooli pargis on juba näha mitmes kohas okste hunnikuid ja puude vahelt vilksab kellegi punakas jope- keegi on juba kohal ja tegutseb! Usinaks tegutsejaks oli Maarika Saar. Koolimaja park on hästi hooldatud ja seda oli kohe näha. Maarika räägib, et nende pere ja naaber August Kägu on siin koguaeg korda hoidnud ja toimetanud. Seisame keset parki kui ühtäkki osutab Ülo:``Need tammed siin istutati kunagi Pätsi, Laidoneri ja Eenpalu auks!``. Edasi koristame koolimaja ümbert kalameestest jäänud tühjad suitsupakid ja kilekotid keneasti kokku ja seame sammud tagasi pargi poole maha kukkunud oksi kokku korjama. 
 
Tagasi muinasasulasse jõudes, ei lase meie seltskond pikalt oodata, haarame kiirelt rehade järele ja võtame ette jõeäärse ala korrastamise, kuhu jääminek on kõvasti pilliroogu ja puunotte uhanud. Üheskoos kärutatakse see Jaanitule tarvis lõkkeasemele. 
Aeg aga liigub ja supp vaja tulele seada. Sätingi sammud köögi poole ning jätan teised edasi toimetama  Hapukapsaborš, kuhu lisaks sai hea portsjon suitsuribi sisse keedetud, on valmis. Ja näe imet- päike tuli ka samaaegselt välja! Supp laual, kuid talgulisi ei saa veel kuidagi töö juurest eemale: kes veel vinnab viimast kändu ja keegi veel hõikab abi. 
Eelnevalt sai veel naaber külast Urgelt tiir läbi sõidetud, kus seltskond noori talgujuht Kaia Koolme juhendusel tegutses. Kutsusime neid Pullile viktoriinis osalema, kus esimese koha napsasidki Urge noored. Et keegi ei tunneks end kaotajana, said kõik osavõtjad midagi auhinnaks kaasa. Ilm läks järjest iluisamaks ja taevas selgemaks. Ju teadis ilmataat, et tahame päeva väikese simmaniga lõpetada. Kui pillimees kitarri haaras ja laulma hakkas, oleks vaid veel soovinud rohkem osavõtjaid sel toredal päval! 
Tahaks siinkohal tänada kõiki osalejaid, suured tänud Sauga vallavalitsusele, kes toetas meid "Teeme ära" päeva läbiviimisel. 
"Teeme ära" raames toimusid talgud Pulli külas teist aastat järjest ning meie jaoks on sellest saamas traditsioon, Talgud on hea aeg tulla kodudest välja, hea võimalus suhelda ja saada tuttavaks uute inimestega. Kohtume järgmisel aastal! Kel soovi, saab meie tegemisi Pulli külas ka facebookis jälgida. 


 Parimate soovidega Ivo Ploom