Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

Loode talu kraavide uus elu (5. mai 2012, Raplamaa)

Kevadise suurvee ja sügisvihmade aegu läbipääsmatu talutee, ummistunud teetruubid ja võssakasvanud heina- ja karjamaad - selline on olnud viimase kümnendi igaastane vaevane ja vilets pilt, kui esivanemate tallu minna. Loode talu on küll kruusasest külateest vaid kiviga visata, aga sootaimed võtavad võimust isegi endisel kartulimaal, sest kraavid on umbes ja grillijate lemmik lepapuu vohab kui malts.

Raplamaa ääremaal, kuhu viibki vaid kruusatee ja autokauplus enam ei sõida, on veel üksikud 1930ndatel asutatud asundustalud. President Pätsu istutatud tammedest asunduse teeotsas, kust küla rajamine 1936.aastal alguse sai, teavad vaid väga vähesed. Tegemist on Laane asundusega endise Ingliste mõisa maadel, praeguse Käru ja Kehtna valla piirimail.
Loode taluga on minul ja minu lastel ja nende lastel eriline suhe - lapsepõlveaegne mängumaa, kartulivõtu, heinateo ja talvepuude vedamise tõine suhe. Minul on seda rohkem kui järglastel. Olen selle talupere veel viimase elusoleva talutütre tütar. Valus on vaadata inimeste kadu ja hääbumist, sama valus ja ängistav on jälgida maa metsistumist ja talu lagunemist. Nagu "Eesti matuses" oleme abikaasaga põlvkond, kellel raske öelda lahti oma vanemate kodukohast ja sestap rabame mitmel rindel. Lapsed mõistavad ja aitavad, kuid elu vajab elamist ka seal, kus päriskodud ja töökohad.
Teeme ära! andis lootust, et vahest saamegi kuidagi kaosele piiri panna. Alustame kraavidest ja lõpetame sooks muutumise, mis päästab ka hooned ja taluõue. 5.mail 2012 sai algus tehtud. Kolmteist tegijat-omasid ja allameetrimehed pealekauba tulid kokku ja rassisid nii, et kraavides sai jälle vesi voolama ning taluõu laienes ilusa vanavanaisa istutatud kuusemetsani. Kuusk on tugev ja kestev puu, sisaldab usku, et mets on jääv ja annab varju. Järgmisel aastal tuleb jätkata ja kogu talukrundi vanad kraavid avastada, tükike ilusat Eestimaad tuleb päikese kätte tuua ja ligipääsetavaks muuta. Seda me oleme alustanu tänu Teeme ära! talgutele ning lubame jätkata.

Tiiu Vitsut