Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

Jääkogumise talgud Parmu Ökokülas (24.-26. veebruar 2012 , Valgamaa)

Jäätalgutele kogunes 9 talgulist pluss ökoküla inimesed, seekord neljakesi, kokku täpselt paras punt selle töö tarbeks. Jääd saime parasjagu, umbes 12 tonni ehk siis 13,5 kuupmeetrit. Suurimaks takistuseks oli jäävedu hobustel. Kuna ilm läks sulaks siis ei olnud meil võimalik kolmandat hobust appi võtta kuna tal polnud raudu all ning ajasime läbi kahega. Keskmiselt 500 kg ühe reekoorma kohta kui arvutada lõpliku koguse ja viidud kordade põhjal. Tublid hobused meil:)


Talgulised olid ka väga tublid ja asjalikud. Tööolud olid rasked- jää peale tuli mitmepäevase sula tagajärjel ca 35cm vett aga talgulised sellest end heidutada ei lasknud. Saagimine ise läks kiirelt, saage oli meil kolm ja ega need eriti puhata saanud- jää saagimine oli kõigile huvitav ja uus ning kõik tahtsid proovida. Jää regedele saamine oli paras tegu aga kiirelt saime asja kätte. Võtted tulid kiirelt omaks ja täiustusid töö käigus. Jää võib ikka äraütlemata libe sell olla:) Kui jää juba reel, algas tema sõit jääkeldrisse. Kolmveerandtunnise sõidu järel oli jääl aeg keldrisse külma hoidma minna. Reelt maha tuli jää oluliselt lihtsamalt kui peale:)
Jääga jändasime laupäeval ja pool ka pühapäevasest päevast. Pühapäeval oli ilm jõel olemiseks natuke vilu tuulega ja ülejäänud aeg kulus ümberkaudsega tutvumisele ja muuks meelelahutuseks. Osaliselt märjaks õnnestus vaid ühel talgulisel saada, ülejäänud märjad jalad olid ''auk kummikus'' süü läbi:).
Ning mis peamine- lõbus ja meeldiv elamus ning kogemus. Nii meile endile kui talgulistele.
Kohtumiseni talgutel:)