Talgulugude kogumisest lähemalt

Eesti Rahva Muuseum ja Teeme Ära talgupäeva meeskond korraldasid sel kevadel esimese üle-eestilise talgulugude kogumise veebiretke.  Veebiretke vahekokkuvõtteid tehti ERMis 14. mail toimunud Muuseumiööl, kus osalejate vahel loositi ka auhindu. Auhindade võitjad leiad siit.

Sellega ei ole aga talgulugude kogumine kaugeltki läbi - ootame endiselt teie meenutusi talgutest Teeme Ära veebilehel või alltoodud ERMi kontaktidel.
Talgulugude kogumise veebiretkest saad lähemalt lugeda altpoolt.


Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk

Kutsume üles kõiki aktiivselt osa võtma, kutsume kirjutama ja jagama lühidalt või pikalt oma talgulugusid teistega ning jutustama, miks on talgutel osaletud, mida on talgutel tehtud ja mida leitud. Kirjutada võib ka kõige värskemaid talgulugusid ehk kuidas toimus mullune või tänavune Teeme Ära talgupäev.

Eraldi kutsume üles koole kõikjalt Eestis osalema talgulugude kirjutamisel. Palume õpilastel uurida oma vanematelt ja vanavanematelt, mida tähendavad nende jaoks talgud, miks neil on osaletud ja mida talgutelt on enda jaoks talletatud. Eesti Rahva Muuseumi ootab klassitäite viisi lugusid, tublimate koolide vahel loosime välja auhinnareisi Tartu muuseumitesse.

Kuidas me teie talgulugusid ootame? Talgulugusid saab sisestada otse Teeme Ära veebilehel spetsiaalses aknas, mille kaudu muudetakse lood ka teistele nähtavaks – nii loodame kokku saada kogu Eestit katva talgulugude võrgustiku.

 

Soovi korral saab ERMi saata ka pikemaid lugusid koos veebilinkide, esemete, fotode ja videotega e-postiaadressil: Tiina.Tael@erm.ee või posti teel: Tiina Tael, Eesti Rahva Muuseum, Veski 32, Tartu 51014.

 

Lugudele palume lisada oma nime (soovi korral märkida oma soovist jääda anonüümseks), loo toimumise aja ja koha ning andmed, mida ei avalikustata (sugu, sünniaasta, telefon, aadress, e-post).

Osalejatele jagavad auhindu AHHAA keskus, Teater Vanemuine, Eesti Rahva Muuseum, Eestimaa Looduse Fond, Virumaa Muuseumid, Põltsamaa Felix. Kõik kogutud talguood jõuavad ERMi arhiivi ning saavad ka teistele lugemiseks muuseumi uue hoone näitustel.

 

Täpsem info: Eesti Rahva Muuseumi peaarhivaar Tiina Tael, e-post: Tiina.Tael@erm.ee, tel. 7350420.

 

Jääme ootama teie talgulugusid!

 

Eesti Rahva Muuseum ja Teeme Ära meeskond

 

--------------

Taustainfoks

Maikuu esimesel laupäeval, 7. mail 2011 toimus taas kõikjal üle Eesti ühine Teeme Ära talgupäev. Tehti tööd, räägiti talgulugusid, söödi talgusuppi – just nii, nagu iga kogukond ise otsustas. Tänavu pöörasid talgupäeva korraldajad suuremat tähelepanu ka talgulugude kogumisele ja laiemale esitamisele, et rõhutada talgute kuulumist meie igapäevaellu. Talgufolkloor on seejuures põnev ja väärtuslik osa nii meie lähemast kui kaugemast ajaloost!

Talgud on olnud eestimaalastele ammusest ajast vastastikuse abistamise mooduseks, et  suurt tööjõudu nõudvate kiireloomuliste  hooajatöödega õigel ajal hakkama saada. 17. sajandi viljalõikustalgute  üksikasjaliku kirjelduse leiame juba Chr. Kelchi kroonikast. Talgute traditsioon jätkus aga ka pärast maade kruntimist ja talude päriseksostmist. Külas peeti talguid ka hädasolijate või õnnetuse läbi kannatada saanute abistamiseks. Osavõtt talgutest oli vabatahtlik, töö piirdus enamasti ühe päevaga. Talgute korraldaja hoolitses toidulaua eest ja kutsus pillimehegi, et päevatöö  lustipeoga ära lõpetada. Nii võinud talurahvas mõnikord hommikuni tantsu lüüa laulda ja õlut juua.

Eesti Rahva Muuseumis on hoiul sadadel fotodel, filmidel ja arhiivilehekülgedel kirjeldatud erinevaid talguid, mis räägivad koostegemisest, ühisest tegutsemisest ja üksteise toetamisest, mida on oluline meeles pidada ja rääkida ka tänapäeval. Rääkimata lugusid leidub aga palju ka nõukogude perioodist ja hiljutisest ajast kuni Teeme Ära talguteni välja. Kõik need lood on ERMi jaoks väga olulised talletada, et säilitada talgufolkloor läbi aegade.