Teeme Ära talgupäeva vabadest kohtadest kolmandik täidetud (22. apr)

Teeme Ära talgupäevale registreerimine läheb tõusvas tempos – tänaseks on 1. mail toimuvale pea 900-le erinevale talgule ennast kirja pannud 8800 eestimaalast. 

Lõviosa ees ootavatest talgutest toimub Harjumaal – seal on tänaseks registreeritud 183 erinevat talgukohta, kuhu oodatakse appi kokku üle 8000 kätepaari. Harjumaale on kõige lähemal Pärnumaa 84 talgukohaga, kuid palju ei jää maha ka Lääne-Virumaa, Saaremaa ja Tartumaa, kus kõikjal üle 70 erineva töö ja toimetamise 1. maiks abilisi ootavad.

Talgutele registreerumine kulgeb senini kõige kiiremini Pärnumaal ja Ida-Virumaal, kus täidetud juba rohkem kui 1/3 vabadest kohtadest. Kõige rahulikumalt kugevad asjad aga Raplamaal, mille vabadest talguliste kohtadest on tänaseks appitulnutega täidetud umbes viiendik.

„Iga päevaga registreerub üha rohkem inimesi. Talgutööde hulgas on nii palju huvitavaid ja armsaid ettevõtmisi, et on arusaadav, kui ühe välja valimine aega võtab“, sõnas talgupäeva peakoordinaator, Kaia-Kaire Hunt.

Tallinnas Põhja-Eesti Pimedate ühingu juures toimuvate talgute juht Martin Poljakov usub ettevõtlike inimeste kaasatulemisse: „Ma usun, et inimesed tulevad appi ja vajalikud asjad saavad korda tehtud. Talgud toimuvad igal juhul, isegi tuleb kohale maksimumist vähem inimesi“

Selleks, et talgukohta paremini kohale jõuda, on esimesel mail võimalik kasutada mitmeid tavapärasest soodsamaid võimalusi – saab tulla Edelaraudtee rongiga, kus sel päeval pea poole vähem piletihinda küsitakse, või jagada hoopis kellegiga transpordivahendit küüdi pakkumise-kasutamise näol. Töötukassa maksab registreeritud töötutele transporditoetust talgutele sõiduks.

Edelaraudteel kehtivad 1. mail talguhinnad – kõik rongipiletid on sellel päeval talgutele sõitjatele pea poole odavamad. Soodustus 50% kehtib sel päeval kõikides klassides ja kõikides suunades (soodustus ei hõlma 10 krooni pileti hinnast). Täpsem info: www.edel.ee või telefonil 1447

Veebilehelt www.kyydiga.ee on võimalik leida reisikaaslased talgutele sõiduks. Eraldi ‚küüdiga talgutele‘ bänner lehe paremas servas juhatab erilehele, kus saab tutvuda kõikide talgupäeva küüdivõimalustega ja ka ise kuulutuse üles panna. 

Et ka praegusel hetkel tööta jäänud inimesed saaksid talgupäevast osa võtta, kompenseerib Töötukassa registreeritud töötutele elukohast 0,5-70 km kaugusele talgutele sõidu hinnaga 1,5 krooni kilomeeter. Kompensatsiooni saamiseks on vaja talgulisel kaasa võtta ja lasta talgujuhil ära täita osavõtuleht, mille saab alla laadida www.tootukassa.ee kodulehelt.

Talgute juurde on alati käinud ka lauluviis - ühise lauluga läheb töö kiiremini ja kergemalt, rääkimata õhtusest simmanist, kus nii suuremad kui väiksemad saavad pillimeeste saatel koos laulu lahti lüüa. Meie rahval on mitmeid teada-tuntud lauluviise, mille sõnad paraku enam hästi meeles ei ole. Talguliste lauluisu toetuseks on kokku pandud laulik eestimaiste rahvalauludega, kust leiab ligi 200 ammutuntud rahvalaulu sõnad. Talgulaulikud on tänasest müügil Bauhofi kauplustes ja neid on võimalik tellida ka otse koju talgute kodulehelt.

Teeme Ära talgupäeva kütusepartner on Eesti kütusefirma Olerex, kes aitab vabatahtlike toimkonnaliikmete infoüritustele sõitmise kütusekulusid hüvitada. Logistikapartnerina on suure töö ära teinud DPD Eesti AS, kes on aidanud üle Eestimaa maakondlikel koordinaatoritel ning partneritel talgujuhi käsiraamatud-teavitusmaterjalid kiiresti ja mugavalt kätte saada. Talgute korraldusmeeskond tänab südamest kõiki eelmainitud ja ka teisi partnereid talgupäeva korraldamisele kaasa aitamise eest.


Tiina Urm
Teeme Ära talgupäev

gsm: +372 5565 1862
e-post: tiina@teemeara.ee
www.teemeara.ee