Teeme Ära talgulised on vallutanud väikesaared (08. apr)

Tänase seisuga on 1. mai Teeme Ära talgupäevale ennast kirja pannud juba üle 2700 talgulise ning paljud Eesti väikesaared on juba vajalikud töökäed leidnud – registreerimine on tänaseks lõppenud Naissaare, Prangli ja Keri saare talgutele, samuti Manilaiule ning ka Elistvere loomapargi lammutustöödele. Kuid huvitavaid paiku, mis talgulisi ootavad, on võimalik leida veel igas maakonnas. 

Uusi talgukohti tuleb aprillikuu jooksul juurde – talgukohtade arv on tänaseks kasvanud 562ni ja avastamisrõõmu jätkub www.teemeara.ee lehel igapäevaselt. 

Et julgustada ja toetada talgujuhte, koostati Eestimaa Looduse Fondi kogenud talgukorraldajate abiga talgujuhi käsiraamat, mis aitab kõik olulised nüansid läbi mõelda neil, kelle jaoks talgute tegemine päris igapäevane ei ole. Käsiraamatu saab alla laadida www.teemeara.ee kodulehelt. Talgujuhid saavad selle endale ka tasuta koju tellida. 

"Väga hea meel on näha, et talgupäevaga on kaasa tulnud väga paljud külaseltsid, ühingud ja aktiivsed inimesed, kel talgute korraldamine juba tavapäraseks on saanud. Lisaks hea eeskuju andmisele, võimaldab talgupäev ka juba kogenud talgukorraldajatel ette võtta tavapärasest suuremaid töid, kaasata kohalikke ettevõtteid ning miks mitte tutvustada talgute käigus kodukanti ka kaugemalt tulijatele," tõi välja talgujuhtide toimkonna pea ja kaua-aegne Eestimaa Looduse Fondi talgujuht Tarmo Tüür. 

Talgujuhtidele on appi tulnud ka mitmed ettevõtted, kes tegusa päeva korraldamisel abiks saavad olla – Felix pakub talgute korraldajatele poole hinnaga talgusuppi, Bauhof aga kõikidele talgulistele nädala jooksul enne 1. maid soodushinnaga talgupäevaks vajalikke töövahendeid – prügikotte, labidaid, rehasid, töökindaid ja muud tööks vajalikku. 

Paljud talgujuhid ja kohalikud kultuuriseltsid-ühingud  on ette võtnud korraldada 1. mai talgupäeva lõpetuseks kohalike muusikute toel talgusimmanid. Erinevais paigus saab kuulda kohalikke ja ka kaugemaid pillimehi, imetleda tantsunumbreid ja keerutada ka ise teiste talguliste seltsis jalga. Vihjeid talgutele järgneva või siis lihtsalt lähima talgulistele korraldatud simmani kohta saab talgute kirjeldustest.

Kõik muusikud ja külakollektiivid, kes on valmis töökate talguliste õhtut sisustama, saavad endast aprillikuu jooksul märku anda talgupäeva kultuuritoimkonnale läbi talgute kodulehe www.teemeara.ee Sealsamast lehelt leiab ka juba esimeste lahkete muusikute nimed-kontaktid, kes on valmis talgupäeva simmanitele oma oskusi pakkuma.

Sellel nädalavahetusel toimuvad viimased piirkondlikud talgute infopäevad Ida-Virumaal - 9. aprillil kell 10.00 Narva Linnavolikogu saalis ning 10. aprillil kell 14.00 Jõhvis, Sompa 5a. Infopäeval saab kohaliku koordinaatori käest detailsemat infot talgupäevade ülesehituse ja osalemisvõimaluste kohta ning näha-kuulda ka teisi selle piirkonna tegusaid talgujuhte ja huvilisi.


Tiina Urm

Avalike suhete juht
Teeme Ära talgupäev

gsm: +372 5565 1862
skype: twistedtiina
www.teemeara.ee