Tänavapuhastajale jääb võileivast väheks (05. apr)

Pealinn 05.04.2010  
Autor: Oliver Õunmaa

Kevadega alanud tänavakoristajate töö kestab ööpäev läbi ja ainult tugev toit aitab neil pingele vastu pidada.

Tänavapuhastusfirmad tegid möödunud nädalal täie hooga kevadisi koristustöid.


Kesklinna koristava Tänavapuhastuse AS-i töömehe Aivar Pähklemäe sõnul on käsil kibekiire aeg. «Vahetused on 12-tunnised ja korraga on tööl 30 inimest,» rääkis Pähklemäe. «Seda, et tänavaid ei puhastata, küll öelda ei saa. Tänavate puhastamine käib kesklinnas ööpäev läbi ja lihtsat pole meie töös midagi. Praegu, kui lumi veel sulab, peab iga päev jälle samast kohast pihta hakkama.»

Veokid teevad mustust

Päevas tuleb Pähklemäel läbi sõita 50-60 kilomeetrit. «Seda tööd tehes peab ikka tugev toit olema, ainult kodust kaasa võetud võileivaga ära ei ela,» räägib ta. «Koristada tuleb muda ja kõike seda, mida me ise talvel libedusetõrjeks maha laotasime. Minu väike masin mahutab kokku kolm kantmeetrit mustust, mis rändab esmalt meie baasi ladestamisplatsile ja sealt hiljem prügimäele.»

Vett auto paaki tuleb eraldi baasist tuua, suvel aga pesevad puhastusmehed tänavaid mereveega.

Pähklemäe kinnitusel on lisaks väikestele kõrvaltänavatele kõige mustemad suured ristmikud. «Eks seal sõidavad suured veokid, millel alatasa midagi koormast pudeneb,» räägib puhastusmees. «Rohkelt tööd on ka Kadriorus, kus vedeleb tihti puulehti, rentslid on neid puha täis. Üldiselt pole aga kevadel vahet, kus linnaosas tööd teha, igal pool on ühtviisi must. Eriti kui talv oli nii kõva nagu tänavu, ja lumevedu vähe.»

Purjutajad hüppavad masinale

Pähklemäe jutu järgi on päevasel ja öisel vahetusel erinevad head ja vead. «Päeval on kõigil kiire ja aeglaselt sõitev puhastusmasin kipub autojuhte segama,» räägib ta. «Liikluses peab hästi ettevaatlik olema, sest tuleb teha ka selliseid pöördeid, mis muidu pole lubatud. Viimasel ajal on juhid siiski mõistlikumaks muutunud. Öösel on iseenesest rahulikum, kuid pikas vahetuses kipub väsimus kallale.»

Pähklemäe kinnitusel kipuvad inimesed pahatihti nende tööd segama. «Nädalavahetustel kipuvad purjus pidutsejad auto ette hüppama või suisa masina peale ronima,» lausub ta. «Aga näiteks kojameestega saame hästi läbi, eks teeme nendega ju ühist tööd. Tihti nad lehvitavad meile.»

Pähklemäe peab oma tööd vaheldusrikkaks ja ei tahaks seda näiteks kontoritöö vastu vahetada. «Saan palju liikuda, talvel on ühtmoodi, suvel teistmoodi töö,» räägib mees. «Nõukogudeaegsete masinatega oli ikka jube ilma roolivõimuta sõita, suur prahilaadung peal, pärast käed valutasid. Nüüd lausa hoolitsetakse meie eest.»

Kibe töö algas plusskraadidega.

• Esimesed puhastusmasinad olid väljas juba ülemöödunud nädalavahetusel. Koristustöid on võimalik tegema hakata, kui temperatuur on stabiilselt üle null kraadi.

• Esmaspäeval töötas tänavatel kuus imuritega koristusmasinat ja 22 käsitsitöö brigaadi. Tammsaare tee äärest veeti välja 150 kuupmeetrit lumekänkraid. Ettevõtted koristasid tänavatelt 5,5 tonni olmejäätmed ja 13 tonni pühkmeid.

Elanikke ootab hulk talguid

Kristiine

Kevadtalgud 30. aprillil kell 16 Dunteni pargis. Töövahendid ja –kindad on linnaosavalitsuse poolt. Pärast saab süüa talgusuppi ja pidutseda volbriööl. Linnaosa aitab tasuta ära viia puulehti ja aiajäätmeid. Leheveosoov tuleb linnaosavalitsuses registreerida.


Põhja-Tallinn

Põhja-Tallinna valitsus korraldab talgud 1. mail kella 10-13 Stroomi puhkealal ja Katariina kai ümbruses Pikakari rannas. Kogunemine kell 10 Stroomi rannahoone juures. 13.15 ootavad talgulisi samas kohas lõuna, mängud-laulud ja õnneloos, mille peaauhind on jalgratas.


Nõmme

Nõmme linnaosa talgupäev toimub 1. mail Nõmme-Mustamäe maastikukaitsealal hüppetorni juures. Kavas on lehtede ja okaste äravedu, erimärgistusega kotte jagatakse 19. aprillist. Äravedu algab esialgsetel andmetel mai alguses. Keskkonnaamet korraldab mais ka ohtlike jäätmete kogumisringi. Täpsem info 16. aprilli Nõmme Sõnumite erinumbris.


Haabersti

Haabersti koristustalgud algavad 1. mail kell 10 Teeme Ära talgupäevade raames. Koristatakse Kakumäe randa ja parki. Registreeruda saab peagi Teeme Ära koduleheküljel, kust ühtlasi leiab kogu info talgute kohta. Samuti saab talgute kohta teavet Haabersti linnaosa koduleheküljelt.


Kesklinn

Talgute täpsed toimumispaigad ja -ajad pole veel teada. Ilmselt toimuvad need Aegnal ja ka Järve metsas.


Lasnamäe

Talgud 1. mail Paevälja asumis ja Pirita jõe maastikukaitsealal Iru hooldekodu poolsel küljel koos Teeme Ära meeskonnaga.


Mustamäe

Talgud 1. mail kell 10 Sütiste pargis


Pirita

Talgupaigad ja -aeg peaks selguma selle nädala jooksul.