Telliskivid, toit ja käsitöö (03. mai)

Tartu Postimees 03.05.2010
Autor: Elina Randoja

Jaago käsitöötalu peremehel ja perenaisel Inga ja Tairo Talvisel on plaan teha Kurista külla käsitöömaja. Sobivaks hooneks on nende talu laut, mis enne esimest maid oli täidetud ehitusmaterjalide ja kõige muuga, mis aastate jooksul kogunenud. Enne kui ehitustööd pihta saavad hakata, tuleb nii see kui kõrvalhoone seest tühjaks teha.

Peamiseks nii-öelda naistetööks Jaago talu talgutel on telliste tassimine ja neid tundub olevat aukartust äratavalt palju. Viia tuleb need väikse ringiga lauda taha, ikka 3-4 tellist sülle ja minek.

Tellised on kuhjatud mitmesse virna hoone nurkades ning ühel hetkel tekib kahtlus, kas need tellised järgmisel ööl ka mitte unenägudesse kummitama ei tule.

Peale telliste on talus tohutul hulgal igasugust puitmaterjali, mida peremees tassijatele tükkhaaval kätte jagab ja prusside, laudade või küttematerjali hulka käsib viia.

Lõpuks jääb ta aga hätta, sest lauahunniku alt leitud pikkade peenikeste lattidega ei olegi justkui midagi peale hakata, aga kütteks visata ka ei raatsi.

Võidab «igaks juhuks» ning ka mitmemeetrised latid lähevad ladustamisele varjualusesse, mida alles kavandatakse.

Lisaks igasugusele sodile ja ehitusmaterjalile on lauta ja küüni peitunud palju põnevaid leide.

/.../