Tegus Palade loodushariduskeskus pidas sünnipäevapidu (30. mai)

Hiiu Leht 28.05.2010 
Autor: Hergo Tasuja

Palade loodushariduskeskus (LHK) tähistas teisipäeva õhtul õdusas keskkonnas oma kolmandat sünnipäeva.

Kuid veel enne, kui sünnipäevalapseni jõuti, avas Pühalepa vallavolikogu aseesimees Antti Leigri Mika Kauraharju fotonäituse "Öövalgus".


Seejärel juhatas Palade LHK eestvedaja Kärin Poola külalised keskusesse istuma. Sünnipäeva "avas" Helen Maiman loodusteemaliste lauludega, teda saatis süntesaatoril õpetaja Jaanika Palkman.

Palade LHK uksed avati Palade põhikooli (PK) ruumides 25. mail 2007. aastal. Paar nädalat vanem Ristna Looduskeskus (LK) erineb Poola sõnul peamiselt selle poolest, et seal on ka ööbimisvõimalus ja Riigimetsamajandamiskeskuse tugi. Enda üleval pidamiseks tuleb Palade LHK-l pidevalt projekte kirjutada.

See-eest on ka palju ära tehtud. Hiljuti organiseeriti koostöös matkaklubiga Muku talgupäeva Teeme Ära! raames koristustööd Saarnaki laiul. Toimuvad linnulauluhommikud ja linnuloendused. Läbi on viidud suur hulk näitusi, laagreid ja laatasid.

LHK-d on lisaks kooliõpilastele-õpetajatele, kohalikele loodushuvilistele ning mandrirahvale külastanud ka näiteks Taani suursaadik. "Palade LHK haarab kogu saare, asupaik on hea ja koostöös Soera talumuuseumiga on siin tugev tõmbekeskus," rääkis keskuse tähendusest Leigri.

Tugev keskus vajab tugevat juhti

"Karin on fanaatiline ja fantastiline inimene. See töö, mida ta siin teeb, on väga tänuväärne. Usun, siin on tema unistus teoks saanud," tunnustas keskuse juhatajat Pühalepa abivallavanem Eve Kustala.

Ta selgitas, et lapsed on väga rahul. See keskus olevat suur rikkus lisaks põhiharidusele. Palade PK keskendubki järgmisel õppeaastal kahele teemale - loodus ning sport.

"Kuna olen täiskohaga õpetaja, siis saan LHK-ga tegeleda tööpäeva lõpus," rääkis Poola. Ta jooksvat vahel hetkeks suuremate klasside tunnist keskusesse, et seal midagi vajaduse korral teha ja siis jälle tundi tagasi.

Poola ütles, et on saanud seda kõike teha, kuna tal on olnud head koostööpartnerid. "Valla toetus on väga tugev," selgitas ta. Hea koostöö olevat ka Ristna LK ja selle juhataja Liis Sooniku, Soera talumuuseumi ning paljude teistega.

Tulevikuplaanid

"Sel sügisel avame juba kolmandat korda seenenäituse. Kuna keskuses on suur 400liitrine akvaarium, siis on plaanis korraldada neli korda aastas akvaristikakursuseid," tõi Poola välja mõned tulevikuplaanid.

Keskkonnainves teeringute keskuse ja Pühalepa valla toel on just valminud programm Hiiumaa loodusmaastikud, mis seletab lahti Hiiumaa eri maastikutüüpe.

Tiit Leito, kes uut õppeprogrammi esitles, ütles, et väga raske on leida terviklikku ülevaadet, mille kaudu Hiiumaa eripära vaadata-uurida saaks. Sealt tekkiski vajadus lünk täita. Kahe õhulennu jooksul saare kohal tegi Leito mitutuhat fotot.

LHK juhataja sõnul pannakse koolide jaoks kokku mapid, kus on erinevad maastikutüübid lahti seletatud. Need toetavad põhikooli ja gümnaasiumi bioloogia ning geograafia õppekava.

Enne kohvi ja koogi kallale asumist vaadati üheskoos Leito pildiseeriat Hetki Hiiumaa loodusest, millele oli taustaks muusika loonud Astrid Böning. "Vaatasin seda üks õhtu ja kui see lõppes, siis tundsin, et ma tõesti armastan Hiiumaad," võttis Poola piltidele jäädvustatud Hiiumaa ilu kokku.

Vaatamata sellele, et Palade LHK-ga tegelemine võttis ja võtab edaspidigi palju aega ning vaeva, on selles küllaga positiivset. "Kui ma näen, kuidas laste näod siin olles säravad, siis võtab ikka seest soojaks küll," rääkis Karin Poola rõõmuhetkedest.

Palade LHK rajamist koordineeris ja rahastas suurel määral Interreg IIIB projekt BSR EAGLE, kaasa aitasid Pühalepa vald, Hiiu maavalitsus ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus. Keskus on üheks lüliks loodavas Läänemere looduskeskuste võrgustikus.