"Teeme ära!" talgupäevale kulub miljon krooni (10. märts)

05.03.2010 Õhtuleht 

Autor: Eiris Teeveer

"Talgud on kultuuriüritus," seletab "Teeme ära!" 1. mai ühistööpäeva üks korraldajaid Rainer Nõlvak, et talurahvale polnud talgud ainult töö, vaid ka tants ja laul. Nii koosnebki tänavune talgupäev 4–6tunnisest töisest osast, mis peaks lõppema ühise talguleiva söömisega. Seejärel on talgulistel natukene vaba aega, et käia näiteks saunas, ja õhtul peaks kõikjal Eestis olema talgusimmanid.

Igaüks saab sel päeval kaasa lüüa kas talgujuhina, pillimehena või õhtuse simmani korraldajana, tavalise talgulisena või toetajana.

Kõige suurem vastutus langeb talgujuhile, kes peab enda väljapakutud talgud otsast lõpuni ise korraldama – vaatama, et inimestel oleks tööd ja kaasas vajalikud riistad. Ka võileiva ja joogiga kostitamine talgujuhi poolt oleks igati viisakas. "Midagi võiks ikka pakkuda, kui inimesed on päev otsa sinu jaoks tööd teinud. Samas kohustust selleks pole," rääkis Minu Eesti koordinaator Eva Truuvärk.

Talguid saab "Teeme ära!" kodulehel registreerida alates eilsest ja selle seisuga oli neid kirjas 13. Näiteks kutsutakse Valgamaal pesakaste paigaldama, Pärnus rannaniitu ja Pirital terviseradu korrastama või Elistvere loomapargis aedikuid lammutama. Meelepärastele talgutele saab end registreerida alates aprillist.

Kevadise ettevõtmise miljonikroonine eelarve moodustub toetustest. Näiteks on Kodanikuühiskonna Sihtkapital tänavu andnud 750 000 krooni, EMT 210 000 krooni ja Swedbank 40 000 krooni. Talgupäeva korraldamise ja koordineerimise peale kulub sellest kokku 252 200 krooni, meediakajastuseks 576 800 krooni, koolitustele ja infopäevadele 121 000 krooni ning projekti büroo ja transpordikuludeks 50 000 krooni.

Talgupäevade raames on tasustatud seitset erisuguse töökoormusega inimest.

05.03.2010 Õhtuleht

Autor: