Teeme ära ka Hiiumaal! (27. apr)

Hiiu Leht 27.04.2010
Autor: Ester Tammis

Alles mõni päev tagasi, kui vaatasin www.teemeara.ee talgute registreerimisi Hiiumaal, oli neid seal üleval 16, tänaseks oli lisatud veel üks! Seega siis kokku seitsmeteistkümnes kohas toimub 1. mail talgupäev. tehakse korda külakeskusi, korrastatakse mälestisi, külamaju.

Registreerida ennast talgutele interneti kaudu ei ole vist hiidlastele sobivaim moodus. Nii tundus, kui talgutel osalejate kirjapanekut lähemalt uurisin.

Meil käib asi valdavalt nii, et talgujuht võtab oma tuttavatel ,,nööbist kinni" ja räägib jutu maha umbes-täpselt nii: ,,Kuule Volli, sul pidid lapsed maipühadeks mandrilt Hiiumaale tulema? Kartulipanekuks veel vara, maa alles toores. Mis sa arvad, ehk võtad nad kaasa ja tulete ka 1. mail vaheks ajaks meie külamaja juurde. Su poisil ju hirmus huvitav töö seal pealinnas, me ka tahaks kuulda tema tegemistest... Ah et juttu ajama? Ega vist nii hästi ka ei lähe, eks teeme koos ikka väheke tööd ka, teeme seltsimaja ümbruse puhtaks, sööme Neti keedetud suppi... Ju su lastel meeles on, kui prisked klimbid Neti supis olid, kui koos külamaja korda tegime. Ei see mekk meelest lähe!" Ja nii seda juttu veeretatakse, kuni Volli nõusse jääb ja lubab oma pere nooremad ka ära rääkida.

/.../

Saarel on aga kohti küll, kuhu veel tasuks appi minna. MTÜ Kuulikoda asub Harju külas, kus viimased kuus aastat on talgujuht Kadri Tapersoni südamega eestvedamisel ja vabatahtlike toel tegeletud loomakaitsega. Sinna oodatakse häid inimesi appi ühingu liikmetele, et teha korda taluümbrus, puhastada ja parandada bokse, aedu ja hobusetall. Ja ehk vajab just sel päeval abi ka mõni varjupaika toodud loom, kellega tuleb tegeleda. Kadri kostitab talgulisi taimetoiduga, mis võiks olla huvitav neile, kes on valmis kasutama tärkavat rohelist, näiteks nõgest ja oblikat, toiduks, kuid ei oska.

/.../

Talgute jaoks vajalikud suured ja tugevad prügikotid saime sponsorlusena ASilt Dagöplast ja siinkohal neile suur aitäh! Teadmiseks talgujuhtidele: prügikotid saate kätte oma vallamajast, need on juba seal ootel. Hiiumaa Prügila OÜ on vastu võtmas 1. mail sorteeritud prügi ainult neilt, kes on oma talgud eelnevalt registreerinud.

Seega siis, vaid mõned päevad on jäänud talguteni. Veel jõuab!

/.../

Ester Tammis, Kodukant Hiiumaa talgute koordinaator