Teeme Ara koos teistega või omaette? (19. märts)

Hiiu Leht 19.03.2010 
Autor:Kadi Laid

Üle-eestilise Teeme Ara päeva ettevalmistused käivad täie hooga, aga hiidlased alles mõtlevad, mida ja kas ette võtta. Eile toimus talgute aktiivgrupi eestvedamisel Hiiumaa infopäev.

Teeme Ära tänavuse teona toimub laupäeval, 1. mail üle-eestiline talgupäev. Sel päeval on kõik eestimaalased oodatud korraldama ja osalema erinevatel talgutel, et vajalikud tööd ühisel jõul ära teha.

"Talgute registreeringute kaarti vaadates on Saaremaa nagu pärast vihma seeni täis ja mujal on vaid tibutanud," ütles Teeme Ära Saaremaa abikoordinaator Heidi Hanso Meie Maale ning tõi võrdluseks Hiiumaa, kus esmaspäevase seisuga olevat kirja pandud vaid kahed talgud.

Hiiumaa koordinaator Ester Tammis oli saarlaste levitatavast infost kuuldes üllatunud, öeldes, et Hiiu saare talguid ei ole avaldatud veel ühtki. "Kõige varem reedel [täna-toim.] panen esimesed üles. Inimesed tahavad enne teada, kas ja kuidas selle päeva ettevõtmisi toetatakse," selgitas Tammis kolmapäeval.

Ta lisas, et ootab küsimustele vastust neljapäevasel infopäeval Teeme Ära idee algataja Rainer Nõlvaku suust. "Olen seni aru saanud, et ei toetatagi kuidagi," ütles Tammis ja tõdes, et ilmselt tuleb vallast külategevuseks mõeldud raha küsida.

Ester Tammis oli seisukohal, et kui hiidlased 1. mail midagi ette võtavad, siis saavad need olema eelkõige koristustalgud. "Kui ikka raha ei ole, ei saa ka suuri asju ette võtta," põhjendas ta. Sealjuures võivad ka heakorratööd Tammise hinnangul sellele ajale mitte sobida, sest keegi ei garanteeri, et lumi on siis sulanud ja maa tahe.

Hiiumaa Omavalitsuste liidu (HOL) esimees Jaanus Valk leiab, et hiidlased ei pea tingimata just 1. mail talguid korraldama. "Saar ei jää koristamata, kui seda konkreetset talgupäeva ei ole," on ta veendunud ja rääkis, et vaidlus Teeme Ära aktsioonis osalemise või mitteosalemise üle oli ka esimesel aastal. "Siis ikka räägiti meid lõpuks ära," meenutas Kõrgessaare toonane ja praegune vallavanem Jaanus Valk.

Valk tunnistas ka, et on Hiiumaa Prügila OÜ tegevjuhiga arutanud võimaluse üle, kui 1. mai talgupäeval saarel koristusaktsioone on, siis võiks sel päeval kogutud prügi jäätmejaamas soodsamalt vastu võtta. "Tegemist on Hiiumaa omavalitsuste ühisfirmaga. Seega on see omavalitsuste otsustada. Praegu ei ole ei osanikud ega HOL seda küsimust veel arutanud," lisas HOLi esimees.

Tänavu saab talguid registreerida lehel www.teemeara. ee 1. aprillini, seejärel algab talguliste kirjapanek. Valik, mida 1. mail ühiselt ette võtta, on vaba. "Keskset eelarvet talgute korralduskulude katmiseks Teeme Aral ei ole. Seega tuleb hakkama saada kohapealsete jõududega. Kui kavandatavad talgud eeldavad rahalisi kulutusi, tasub uurida kohaliku omavalitsuse või ettevõtete võimalusi toetamiseks," õpetab kampaania kõduleht.

Samas antakse teada, et need, kel tahtmist ja võimalust talguid toetada, saavad teha rahalise annetuse läbi Minu Eesti fondi. Selleks tuleb kända raha arveldusarvele 10220081526014 Kodanikuühiskonna Sihtkapital, lisades selgitusse märksõna "Talgupäev" ja talguobjekti kood, mille leiab talgukoha info juurest.