Talguliste kohad ootavad kärmeid hõivajaid (27. apr)

Pärnu Postimees 27.04.2010 
Autor: Silvia Paluoja

Üleriigiliste "Teeme ära!" talgute päev, 1. mai on niisama hästi kui käes, sestap lisandub talgukohtade ja töötegijate vajaduse kohta infot ja soovijatel, kes ennast veel kaasalööjana kirja pole andnud, on viimane aeg seda teha.

Pärnumaal on teada antud 91 talgukohast, kuhu vajatakse ligi 3200 talgulist.

Internetist kaugel

Paraku on kaks kolmandikku kohtadest täitmata (vaata www. teemeara.ee), samal ajal kui näiteks Manija looduskaitsetalgute 20 kohta on täis, samuti on Kihnus viis tarvilikku kätepaari olemas.

"Põhjus on selles, et talgujuhid, kes ise teavad, kes nende kogukondadest osalevad, ei ole jõudnud oma inimesi kirja panna," rääkis talgute Pärnumaa vabatahtlik koordinaator Krista Habakukk. "See ei tähenda, et talgulisi ega huvi ei ole, pigem ei ole osaleda soovijatel juurdepääsu internetile või pole nimekirjasid veel üles pandud, aga lähipäevil saavad kõik kirja, siis on meilgi ülevaade."

Habakukk selgitas, et nime varasem kirjaandmine on vajalik ürituse laabumiseks. Siis oskavad talgujuhid tööd korraldada, teavad, kui palju rehasid-labidaid kaasa võtta, tellivad talgulistele paraja koguse suppi ja pärast tööd saab toredasti aega veeta.

"Väga hea meel on, et osaühing Paikre tuleb talgulistele vastu ja registreeritud talgulistel on soodsam viia laupäeval prügi Paikre prügilasse," mainis Habakukk.

Pärnus oli eilseks registreeritud 18 talgukohta, sealhulgas Pärnu kunstikooli direktori Kristel Kallau juhtimisel Metsamajandi ja Niidupargi bussiootekodade värvimine.

Raadio ja soodusküüt

"Talgukohad on täies ulatuses hõivatud Karja 12 ja Pärnu jõe ääres uue silla ning metsa vahelisel lõigul, teiste paikade koristustöödele on veel võimalik registreeruda," märkis üks talgujuhte linnaaednik Kristiina Kupper.

Talguliste toimetamisi kõikjal riigis edastab Vikerraadio erisaade, mis on 1. mail eetris 10-11 ja 12-14 ja kus kuuleb talguliste vahetuid muljeid.

Raadio Elmar korraldab 1. mail 17-24 talgusimmani, mille lugusid saab soovida 30. aprillini e-posti aadressil elmar@elmar.ee. Alanud nädalal hoiab Elmar kuulajaid kursis talgu-uudistega ning talgupäeval teeb otselülitusi huvitavatesse paikadesse.

Edelaraudtee kehtestab talgutele sõitjatele soodushinnad, harilikust poole odavamalt saab sõita kõikides klassides ja suundades (välja arvatud kümnekroonine pilet). Täpsem info internetist www.edel.ee või telefonil 1447.

Veebileht www.kyydiga.ee aitab leida reisikaaslasi talgukohta sõiduks, bänner juhatab erilehele, mis annab ülevaate talgupäeva küüdivõimalustest, ja sinna saab endagi abipakkumise kuulutuse riputada.

Üleriigilistele talgutele paneb õla alla töötukassa, mis registreeritud töötutele hüvitab elukohast kuni 70 kilomeetri kaugusele talgutele sõidu poolteist krooni kilomeeter. Talgujuht peab täitma hüvitist sooviva talgulise osavõtulehe, mille leiab aadressil www. tootukassa.ee

"Ilus ilm on selleks päevaks tellitud," kinnitas Pärnumaa talgute koordinaator.

Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse konsultant Krista Habakukk teeb I. mail talgud Soometsa külas, keskuse juhataja Imre Toodu lööb kaasa Sindi gümnaasiumi ümbruse koristamisel. Pildil on näha talgujuhtide autokleebis ja seinal ärgitav plakat.