Talgulisi vajab nii lennuväli kui taluõu (19. apr)

Järva Teataja 17.04.2010
Autor: Merili Nikkolo

Üle-eestilisel talgupäeval vajab Järvamaa üle 1700 abikäe, kes võivad omal valikul koristada lennuvälja, külakeskust, aidata vanaproual maja värvida või hoopis noorel perenaisel saja-aastase rehielamu ümbrust korrastada.

Eilse hommiku andmetel oli Järvamaal seoses 1. mai «Teema ära!» talgupäevaga välja kuulutatud üle poolesaja ürituse.

Talgupäevade maakonna üks koordinaatoreid Merike Luuk lausus, et seda pole sugugi vähe, sest kui paari päeva eest oli Järvamaal kirjas 49 talgukohta, siis mõnel maakonnal oli neid alles 20.

Peaaegu kõigile talgutele on veel vabu kohti, vaid Prandi küla talgutel, Salutaguse külaplatsi korrastusel ja Türi vallas lindude pesakastide paigaldusel on kõik kohad täis.

Talgulised lähevad lendama

Järvamaa talgutest vajab kõige rohkem abilisi Nurmsi lennuväli, kuhu on oodatud 200 inimest. Talgujuht Mihkel Haug lausus, et põhiliselt ootab ees koristustöö. «Et see on aktiivne piirkond, kus tehakse langevarjuhüppeid, paintballi lahinguid, Kaitseliidu üritusi, matku, siis peaks territooriumi ikkagi ära koristama,» põhjendas ta.

Haug ütles, et jõudumööda on nad langevarjuritega seal igal aastal prügi korjanud.

Lisaks on kavas lennuvälja juures lagunenud linnakut korrastada, mis Haugi meelest võib olla lausa ohtlik nii langevarjuritele kui ka seal mängivatele lastele või paintballimängijatele.

Suure töö tegijaid ootab soovi korral päeva lõpus väike lennureis. «Esiteks saame tutvustada lennuvälja ja seda, millega seal tegeletakse,» ütles Haug. «Ja miks mitte vaadata ülevalt oma kodutalu ja -linna või kas või Mäo möödasõidu ehitust.»

Talgulistele korraldatakse grillõhtu ja ühine lõkke ümber istumine. «Saab küsida langevarjurite kohta ja seda, kuidas hüppamine käib,» lisas Haug.

Praegu on paarisajast talgukohast täidetud ligi veerand. Haug märkis, et tema teada on talgutele tulemas mudellendurid ja võib-olla lendab mõni eralendur kohale oma lennumasinaga.

Kui enamik talguid kutsub inimesi korrastama külaplatse, kalmistuid, parke või muid kogukonnale olulisi kohti, leiab nimekirjast ka nii-öelda tavainimesi, kes vajaksid heade inimeste abi oma kodus.

Näiteks on «Teeme ära!» kodulehel kirjas, et Imavere vallas Pällastvere külas ootab Kaeramäe talu noor perenaine 15 inimest appi ümbrust korrastama.

Tegemist 25aastase Juta Fominaga, kes ostis kolm aastat tagasi rehielamu, mis tänavu saab saja-aastaseks. Tema unistus on rehielamu taastada.

Pällastvere külla sattus Fomina juhuslikult. «Järvamaaga mul absoluutselt sidemeid ei ole, aga mulle meeldis koht, mulle meeldis loodus ja see, kuidas päike liigub ümber maja,» ütles ta.

Talguliste abi vajab Fomina seepärast, et maja eelmised elanikud kohta nii väga ei hinnanud. «Leidsin kevadel metsa alt ja kraavist igasuguseid müstilisi esemeid - pudeleid, plastpurke, telekaid ja veel igasuguseid asju,» lausus ta. Nüüd ongi tal plaan teha talguliste abiga majaümbrus korda.

Omalt poolt lubab Fomina talgulistel kõhu täis sööta ja purgi mettki kaasa anda. «Kui keegi minu juurde tulla ei saa, lähen kuskile kellelegi lähemal appi, et saan ka inimestega tuttavamaks,» lausus ta.

Türi vallas Lokuta külas on võimalik aidata vanaproual maja värvida. Majaomaniku tütar Ingrid Lõppe selgitas, et nii-öelda majavärvimise kavand sai nende peres alguse juba talvel, mil tütar seadis ema juures sisse väikse korjanduskarbi, kuhu külalistel oli võimalus raha panna. «Plaan oli maja värvida suvel, aga sellele oli loomulik käik teha talgud,» sõnas Lõppe.

Lõppe tunnistas, et talgute mõte esialgu emale väga ei meeldinudki, sest mine sa tea, kes õue peale kokku jooksevad ja kuidas nad maja lõpuks ära värvivad. «Rahustasin ta maha, et eks ma ikka vaata ka, kes tuleb,» sõnas ta.

Lõppe lausus, et ta ei julge loota, et maja saab ühe päevaga värvitud, kuid plaan on vähemalt vana värv maha võtta, seetõttu palub ta talgulistel traatharja ühes võtta.

Väätsa vallas Puumetsas asuv Kõuna talu ootab talgulisi appi rajama lõkke- ja puhkekohta. Peremees Enn Simson selgitas, et koht pole sugugi mõeldud vaid pererahvale. «Meil (abikaasaga toim) on loodud mittetulundusühing, et hakkame tegelema tervisliku toitumise ja looduslähedaste eluviiside propageerimisega,» selgitas ta. «Kavas on teha koht, kui joogahuvilistel, vaimsete huvidega inimestel ja kõigil, kes natuke minu moodi maailmast kiiksuga aru saavad, oleks võimalik kokku tulla.»

Pärast väsitavat tööpäeva pakub pererahvas talgulistele võimalust minna sauna, juua tervislikku taimeteed, istuda mõnusalt lõkke ääres ja soovi korral proovida südamemeditatsiooni.

Ambla vallas Reinevere külas saab appi minna Siili tallu Kõigi mõisa teenijatemaja varemeid korrastama. Talgujuht Mait Siil lausus, sel talvel kukkus maja katus tervenisti sisse. Pikemas plaanis on kavas hoone taastada ja ehitada sellest elumaja.

Siil sõnas, et otseselt reklaami ei julgegi ta talgutele teha, sest tegelikult on sõbrad andnud teada oma tulekust. «Muidugi kõik, kes soovivad, võivad tulla ja kaasa lüüa,» lisas ta.

Kaasa soovitab Siil võtta hea tuju, igaks juhuks kiiver ja võimalusel kühvel või labidas.

Suurvesi seab talgud ohtu

«Teeme ära» maakonna üks koordinaatoreid Merike Luuk lausus, et talgupäeva ettevalmistused sujuvad, vaid kevadine suurvesi on mõnes kohas probleeme põhjustanud. «Päris mitmes kohas on plaanitud teha töid, kuid praegu lainetab seal vesi ega kavatsegi kuskile minna,» sõnas ta.

Luuk märkis, et tema poole on pöördunud ka inimesed, kes tahavad teada, kas peab end talgutele kirja panema või võib ka niisama kohale minna.

Luuk soovis eelnevalt talgujuhile oma tulekust teada anda. Talgutele saab end kirja panna vaid interneti teel. «Mõnele tekitab probleeme, et nad ei ole arvutiga sõbrad, kuid tegelikult võiks ikkagi leida inimese, kes paneb kirja, sest talgujuht ei tea muidu nendega arvestada,» lausus ta.

Talguid on Järvamaal Luugi meelest igale maitsele ja kõigile peaks leiduma sobivat tööd. Igatahes on meie maakonna talgud äratanud huvi ka tallinlastes. Luugi teada tuleb pealinnast 15-liikmeline sõpruskond Järvamaale tööd tegema. «Organisaator on küll Järvamaalt pärit, aga nüüd tuleb siia oma tutvusringkonnaga ja üldse mitte oma kodukohta, vaid hoopis teise maakonna otsa,» ütles ta.

JÄRVAMAA TALGUD

/.../