Talgulisi oodatakse puhastama Kunda jõge (25. apr)

Kuulutaja 23.04.2010
Autor: Aivar Ojaperv

Viru-Nigula, Sõmeru ja Rägavere valla turismiettevõtjad korraldavad 1. mail "Teeme ära" kampaania raames talgud Kunda jõe ja selle kallaste puhastamiseks. Eesmärgiks on muuta jõgi tavamatkaja jaoks ohutuks Ulvist kuni Linnuse külani - seni on matkajad kasutanud lõiku Sämist Lammasmäeni.

Talgute käigus plaanitakse eemaldada jõkke vajunud ja matkajatele ohtlikud puud ning koristada kaldaprahti. Jõudumööda püütakse kaldaid puhastada ka võsast.
"Meie talgutel on töö iseloom natuke eriline," mainis Meelis Parijõgi Lammasmäe Puhkekeskusest. "Tegutseda tuleb vee peal, paadis või kanuus ja see on seotud väikese riskiga. Seepärast ootame talgulistelt teatud kogemust sellistel ettevõtmistel."
"Teeme ära" koduleheküljel on Kunda jõe talgud avalikustatud alates teisipäevast ja juba esimesel päeval kogunes 11 huvilist. Korraldajad arvestavad 40 inimesega. "Kui tuleb rohkem, pole midagi hullu," mainis Parijõgi. "Näiteks tunnevad asja vastu huvi Uhtna rahvatantsurühma naised, aga neile püüame leida pisut maisema tegevuse. Lisaks jõe puhastamisele on plaan puidust tahvlitega märgistada kohad, kust jõele ligi pääseb ehk veematkajate jaoks olulised sisse- ja väljatuleku kohad. Märgistused on vajalikud ka esmaabi andmise seisukohalt - kui matkajat tabab mõni terviserike, näiteks kas või putukahammustusest tekkinud allergia, siis on teada kohad, kus abi kiiresti kohale jõuab."
"Sama tööd oleme igal suvel sõltuvalt veeseisust teinud 5-6 korda," jätkas Parijõgi. "Ega see lõpegi, sest puud ja võsa kasvavad suuremaks ning jõgi ise toob risu juurde. Loodame suure kambaga sel kevadel rohkem ära teha ning muuta jõe ohutuks juba Ulvist alates. See lubaks Kunda jõel korraldada ka kahepäevase matka."
Kanuud ja ohutusvarustus on korraldajail olemas, kuid isikliku veeliikuriga varustatud talgulised on samuti oodatud. "Meie kanuudest võib puudus tulla," ütles Parijõgi, "juba praegu on mitmed neist broneeritud."
Talgud algavad 1. mail kell 10 Lammasmäel ning töö kestab orienteeruvalt kella 17. Kõiki osalejaid ootab talgupäeva lõpus Lammasmäe Puhkekeskuses saun ja supp.