Talgulised puhastavad kevadel jõed ja järved sodist (15. märts)

Postimees Online 13.03.2010 
1. mail puhastatakse kolme kanuumatku korraldava turismiettevõtte ning MTÜ Rakke Kalaspordiklubi eestvedamisel sodist Põltsamaa ja Pedja jõge ning Pandivere piirkonnas asuvaid järvi.

Idee autor, Rakke kalaspordiklubi juht ning muu hulgas kanuumatkade korraldamisega tegeleva Aali Ajaviitetalu peremees Kaur Salus ütles, et jõed ja järved on ujuvat prahti täis. Nende koristamine on vajalik nii veekogude ilusamaks muutmiseks kui ka selleks, et inimesed mõtlema panna.

"Oleme sõlminud asja ühiselt korraldamise kokkuleppe samuti kanuusid omavate Väike-Maarja vallas tegutsevate ettevõtetega OÜ Kõrvelaane ning OÜ Veemeel," rääkis Salus.

Et 1. mai on kuulutatud ka kampaania "Teeme ära!" raames üleeestiliseks talgupäevaks, on veekogude puhastamine kavas just siis.

Kaur Saluse sõnul aitas idee tekkimisele kaasa see, et Porkuni järve on juba mitu aastat kevaditi kanuudega sõites prahist koristatud. Ja aktsioonist võtavad kindlasti osa MTÜ Rakke Kalaspordiklubi liikmed, samuti eestvedajate sõbrad ja tuttavad, aga ettevõtmisega on oodatud liituma ka teised huvilised, kelle jaoks on oluline midagi oma kätega ära teha.

"Kui Laekvere, Rakke, Tam­salu või Väike-Maarja vallas leidub neid, kel kavas oma kodulähedasi veekogusid silma häirivast ja ujuvast rämpsust puhtaks teha, saame kokku leppida ka kanuude laenutamises. Sel juhul me raha ei küsi, sest tegemist on ettevõtmisega ühiskonna heaks," lubas Salus.

Simunas tegutseva OÜ Vee­meel juht Tauno Ojasaar üt­les, et mõte veesilmad puhta­maks teha on väga hea.
"Kahjuks ma ei tea, kas ise saan talgutel osaleda, kuid korraldamise ja kanuudega aitame kindlasti," kinnitas Ojasaar.

Kellel on huvi veekogude puhastamisel kaasa lüüa, saab endast teada anda ja lisainfot küsida meiliaadressil ksalus@hot.ee.