Talgulised peaksid end kindlasti registreerima (26. apr)

Harju Elu 23.04.2010
Autor: Marko Tooming

Järgmise nädala laupäeval kogunevad üle Eesti tuhanded talgulised Teeme Ära 2010 talgupäevale. Harjumaa talgukohtade arv läheneb 150-le.

Talgupäeva Ida-Harjumaa koordinaatori Margus Vainu sõnul on talgukohtade rohkus ootuspärane. Samas peetakse paljudes väiksemates kohtades samuti talgusid, kuid neid pole registreeritud.
"Olles ise Patika külavanem, tean, et paljudes väiksemates külades korraldatakse samuti talgusid, kuid neid ei registreerita, sest peetakse end liiga väikeseks," nentis Vain. "Seega on talgukohti palju rohkem, kui Teeme Ära koduleheküljelt lugeda võib."


Registreerimine vajalik
Talguliste registreerimisaktiivsust saab aga mitmeti tõlgendada. On kohti nagu väikesaared, kus kõik kohad on broneeritud. Samas on üritusi, kus vaatamata kohtade rohkusele pole inimesed end kirja pannud.

"Sellega on selline asi, et eestlasele on omane registreerimine viimasele minutile jätta. Et vaatan, kuidas ilm on jne," kommenteeris Margus Vain. Tema sõnul ei registreerigi paljud inimesed end talgule, vaid tulevad lihtsalt niisama kohale. See pole aga parim lahendus. Talgute korraldajad ei saa sel juhul arvestada, palju on vaja söögipoolist tellida ega arvestada tööjaotusega. Seega on väga oluline, et inimesed end siiski järelejäänud nädala jooksul registreeriksid.

Saared ja rannik popid
On talgukohti, mis broneeriti viimseni niipea, kui need Teeme Ära kodulehel üles riputati. Üks sellistest kohtadest on Naissaar, kuhu registreeris end kokku 191 inimest. Vainu sõnul võib seda fenomeni seletada sellega, et saarele pääs on raskendatud. "Reageerisid inimesed, kes kindlasti saarele tahtsid saada ja teadsid, et laevakohtade arv on piiratud," rääkis Vain. Peale Naissaare broneeriti kiiresti ka Prangli ja Keri saare talgukohad. "Naisaarel broneeriti lausa gruppide kaupa," meenutas Ida-Harju koordinaator, "Vist oli üks Riigikantselei grupp, mis broneeris viimseni ühe talgukoha."

Peale väikesaarte on populaarsed ka rannikualadel asuvad talgukohad, näiteks Laulasmaa.

Kuid on ka vastupidiseid näiteid. Aruküla terviseradade korrastamiseks oodatakse 200 inimest, kuid registreerinud on end vähesed. Vainu sõnul võib sellistes kohtades takistuseks saada liiga suur kohtade arv. "Kui mõni inimesne tahab oma sõbraga tulla ja näeb, et oodatakse 200 inimest, hakkab ta kartma, et peab selle tohutu tööhulga võib olla paari kaaslasega ära tegema," arvas ta.