Sooja supi abil ja muusika saatel kodukant läikima! (19. apr)

Pealinn 19.04.2010 
Autor: Oliver Õunmaa

24. aprillist algab heakorrakuu, avaüritus ehk esimesed talgud peetakse Harku rannas sooja supiga.

«Tahaks, et inimesed käituksid väljas sama hästi kui oma kodus, mitte ei loobiks suitsukonisid ja prahti tänavale,» manitseb abilinnapea Deniss Boroditš linlasi.

«Mul endal on majaümbrus juba ammu üle tõmmatud,» kinnitas Boroditš. «Mõnus on vaadata, kuidas oma kätega saab midagi korda tehtud, reha lausa lendas käes.»

Abilinnapea meelest on koristustalgud väga vajalikud «Pärast talve on jutumärkides huvitav jälgida, mis kõik lume alt välja sulab,» tähendas ta. «Peamiselt muidugi suitsukonid ja pakenditükid.»

Tänavu 24. aprillist 23. maini kestva heakorrakuu avalöök – talgud Harku järve rannas – antakse sel laupäeva kell 11, kogunemine ranna parkimisplatsil. Pidulikule avamisele järgneb mõnetunnine töö ja pärast seda pakutakse talgulistele suppi ja meelelahutust.

«Heakorrakuu on saanud lume alt välja sulanud talvejääkide koristamisel meeldivaks traditsiooniks,» lausus Boroditš. «Tallinlane on hooliv ja aktiivne ning seetõttu on igal kevadel kogunenud talgutele suur hulk vabatahtlikke.»

Näitleja ja laulja Kaire Vilgats lubas kindlasti samuti talgutel kaasa lüüa. «Kohta, kuhu lähen, pole ma veel välja valinud,» ütles ta. «Aga kuna osalesin ise «Teeme ära» reklaamikampaanias, on osalemine loogiline.»

Erki Nool: teeme allee korda !

Olümpiavõitja Erki Nool kinnitab, et tema tegi kevadiste koristustöödega juba algust. «Juba eelmisel nädalal koristasin oma koduümbrust – riisusin ja korjasin kuivanud oksi,» rääkis ta. «Mulle meeldib väljas rügada ja selliseid töid teha, mis tavaliselt närvi ajavad.»

Noole sõnul tasub ka teistele appi minna, kui oma lähiümbrus korda tehtud. «Vaatasin juba järele, kus talgud toimuvad, ja 1. mail olen kindlasti kusagil ametis,» kinnitas Nool. «Kuna elan Kadriorus, siis oleks siin näiteks pargi koristamine kõige südamelähedasem. Mulle meeldiks, kui linn pügaks Weizenbergi tänaval parki mineva allee puude oksi ja kõik lähedal elavad inimesed tuleks siis oksi koristama. Saaksime nii üheskoos selle allee korda.»

Talguid jätkub igasse linnaosasse

• Haabersti korrastab lisaks Harku järve rannale Kakumäe rannapargi, lõikab puid-põõsaid, likvideerib ebaseaduslikke prügimägesid ja veab elanikelt aiajäätmeid.

• Põhja-Tallinna talgud toimuvad 1. mail Kopli pargis, Kase pargis, Kopli liinidel, Stroomi ranna- ja puhkealal ning Pikakari puhkealal.

• Kesklinnas toimuvad talgud 24. aprillil Järve metsas. 8. mail läheb Aegna saare ranna korrastamiseks.

• Kristiine korraldab talgud 30. aprillil Dunteni pargis. 8. mail toimub linnaosa kevadlaat koos keskkonna- ja jäätmealase infolavaga. Lisaks koristatakse prügi ja veetakse elanikelt aiajäätmeid.

• Lasnamäel on pearõhk omavoliselt tekitatud prügimägede likvideerimisel Mustakivi tee 35 ja Loometsa pst 7 vahelt Tondi-raba pargialalt; Peterburi tee 18 ja raudtee vahelt; Paekalda elamurajoonist; Betooni tänavast kuni linna piirini, Paneeli tänavalt; Betooni põigist, Sõstramäe tänavalt, Vesse tänavalt ja Vesse põigist.

• Nõmmel võetakse 19. ja 20. aprillil ette kergejõustikuklubi ümbruse koristamine. 13. mail saab korda Valdeku ja 14. mail Võidu park.

• Pirita veab ära prügimäed ja kaasab elanikke oma aedade kevadisele suurpuhastusele. 7. mail toimuvad talgud Lillepi pargis ja 21. mail prügikoristusvõistlus koolide.

• Mustamäe korraldab talgud Lepistiku pargis 8. mail, ära veetakse ka prügimäed.

• 1. mail toimub Teeme ära talgupäev, mida linn toetab.