Saarlased on talgupäeva aktiivsuselt paremate hulgas (16. märts)

Meie Maa 16.03.2010
Autor: Ahto Jakson

Kuigi üle-eestilise “Teeme ära!” talgupäevani on aega veel poolteist kuud, asub Saaremaa ülesnäidatud aktiivsuse poolest juba praegu Eesti maakondade hulgas esimeste seas.

Eilse seisuga oli “Teeme ära!” kodulehel Saare maakonnas registreeritud 25 talgud, kuhu oodatakse kokku 750 talgulist. Eesti peale kokku oli talguid eilse seisuga 125. “Teeme ära!” Saaremaa koordinaatori Lii Kirvese sõnul asub Saare maakond aktiivsuselt Eestis esimese nelja seas, kuhu kuuluvad palju suuremad maakonnad Harjumaa, Tartumaa ja Läänemaa.

Talguid lisandub iga päevaga, kuid kohe neid internetti üles ei panda. Enne vaatab koordinaator need paari päeva jooksul üle, et tegemist oleks ikka seadusliku objektiga. “Olen kindel, et ükski talgukoht ilma talgulisteta ei jää ja neid tuleb juurde. Saarlased on tänavu eriliselt hästi vedu võtnud,” kiitis “Teeme ära!” Saaremaa abikoordinaator Heidi Hanso. “Talgute registreeringute kaarti vaadates on Saaremaa nagu pärast vihma seeni täis ja mujal on vaid tibutanud,” lisas Hanso. Ta tõi näiteks võrdluseks Hiiumaa, kus eilse seisuga oli kirja pandud vaid kahed talgud. “Vaatamata sellele, et oleme küllaltki eraldihoidvad inimesed, meeldib meile koos kõike teha,” arvas Hanso olevat saarlaste aktiivsuse põhjus. Lisaks on paljud Saaremaa vallad otsustanud teha 1. maist talgupäeva.

Võsalõikamisest kiige ehitamiseni

Kui varasematel aastatel olid 1. mail “Teeme ära!” talgud suhteliselt piiritletud (mõttetalgud ja prügi koristamise talgud), siis tänavustel talgutel võib kõike teha. “Oluline on, et tegemist oleks legaalse asjaga. Tavaliselt tehakse sel päeval heakorratöid, kuid keegi ei keela sinna juurde ka mõttetalguid teha,” ütles Hanso. Tänavu pikaks venima kippuv talv talgupäeva mingil juhul ei sega. “Võib-olla tulebki mõnes kohas ka lund rookida,” sõnas Hanso, kuid ta lootis, et päris nii siiski ei lähe.

Enamik Saare maakonnas registreeritud talguid keskendub heakorratöödele. Näiteks Muhus võetakse ette Kuivastu-Võiküla munakivitee korrastamine. Paljud saarlased on hiilanud just vanade kiviaedade kordategemisega. Ent lõigatakse ka võsa ja koristatakse kalmistuid. Seevastu Kihelkonna vallas Undva külas hakatakse talgupäeval külakiike ehitama.

Kui praegu saab talgukohti registreerida internetis www.teemeara.ee, siis alates 1. aprillist on võimalik end kirja panna ka kõigil neil, kes tahavad talgutöödel osaleda. Kui internetiga tekib probleeme, saab end registreerida ka kohalikes raamatukogudes.

Valjalas pakuti mulgiputru

Laupäeval toimus Valjalas “Teeme ära!” Saaremaa infopäev. “Valjalas tundus kuidagi viisakam teha, et Orissaare ja Muhu inimestel oleks lühem tee kohale tulla ning Kuressaare elanikud peaksid ka korraks linnast välja sõitma,” rääkis Heidi Hanso. Kokku tuli infopäevale ligi 20 inimest. Talutoiduna pakuti osalejatele pekitükkidega mulgiputru ja iseküpsetatud leiba.

Teeme ära!” talgupäeva infopäeval selgitati, kuidas talgukohti registreerida, kuidas talguid korraldada ja kellelt saada rahalist abi. Viimast soovitas Hanso küsida kohalikelt omavalitsustelt. Raha saab projektile taotleda ka Ettevõtte Arendamise Sihtasutuse (EAS) kaudu, kellel on kodanikualgatuse toetamiseks vastav fond. Raha on võimalik ürituse jaoks annetada ka Minu Eesti fondi kaudu. Selleks tuleb kanda raha arveldusarvele 10220081526014 Kodanikuühiskonna Sihtkapital, lisades selgitusse märksõna “talgupäev” ja talguobjekti koodi (selle leiab iga talgukoha info juurest).