Saaremaa talgutele jõudsid isegi hiinlased (05. mai)

Saarte Hääl 04.05.2010
Autor: Rita Loel

Teeme Ära 2010 talgupäeval osales Saare maakonnas ametlikul 86 talgul küll 1725 inimest, kuid korraldajate hinnangul toimus peale selle veel n-ö omaalgatuslikke talguid kindlalt paarikümne ringis ja seega oli ka talgulisi tegelikult rohkem, kui neid kirjas oli.

Talgupäevade Saaremaa koordinaator Heidi Hanso ütles, et hästi positiivne oli see, et päris mitmed eelmisel aastal mõttetalgutel välja hõigatud mõtted said nüüd teoks. Nii näiteks tehti Orissaares korda laululava ja Titerand, Pihtlas vana vallamaja ümbrus ja Püha vana surnuaed. Tööd tehti ka Abrukal, Vilsandil, Muhus ja Ruhnus.

Üks populaarsemaid talgupaiku oli Kuressaare lossipark, kus talgulisi kogunes ligi 70. Orissaare talgutele korraldati Pöide kiriku juurest jalgrattamatk ning vahva oli see, et kui talgutele sõitjad nägid ühes õues üht väga musta autot, pesid nad selle lihtsalt möödaminnes puhtaks.
Undva külakiige ehitusele sattus aga kümme hiinlast, kes olid parajasti Saaremaal puhkamas. “Kahju, et nad kiigega kiikuda ei jõudnud, pidid enne ära minema,” rääkis talgujuht Anneli Teppo, lisades, et Undva talgud kestsid 12 tundi ja peale kiigeehituse tehti korda ka kiigeplats.

“Meil oli talgulisi päeva jooksul 45,” sõnas Teppo, märkides, et märgilise tähendusega oli nende jaoks kiigeposti augu kaevamisel leitud hobuseraud. “Panime selle kiige külge ja arvame, et kui sellel kiigel kuupaistesel ööl kiikuda, saab kiikuja õnnelikuks,” lausus ta. “Kui väge jagub, teeme kiigeplatsil tänavu veel teisedki talgud, kuid kindlasti saame kokku tuleva aasta 1. mail,” kinnitas talgujuht.