Pihtlas leiti vana vapi tükid (12. mai)

Saarte Hääl 12.05.2010
Auotr: Rita Loel

Tänavukevadisel talgupäeval üllatasid töötegijaid Pihtla vanast vallamajast leitud eelmisel iseseisvusajal suure tõenäosusega vallamaja ehtinud riigivapi tükid, kus ilusasti näha helesinised vapilõvid.

Saaremaa muuseumi teadusdirektor Olavi Pesti arvas, et tegemist ei ole väga väärtusliku leiuga, kuid eksponeerimist kohapeal vääriksid vapitükid kindlasti.
Pihtla vallavanem Jüri Saar, kes ise oma silmaga leidu näinud ei olnud, ütles Saarte Häälele, et kindlasti peaks neid näitama mõnele asjatundjale.

Samuti tuleks spetsialistiga konsulteerida leiu eksponeerimise osas, sest omapäi selliseid asju teha ei saa. “Võib-olla ongi tore, et sellised asjad praegu ilmsiks tulevad, ehk 10–15 aastat tagasi poleks me neid osanud hinnata ning palju väärtuslikku oleks lihtsalt minema visatud,” sõnas vallajuht.

Et endises vallamajas, mis vahepeal täitnud nii raamatukogu kui ka postkontori funktsioone, varem säärast suurpuhastust tehtud ei ole, siis oli talguliste endi arvates märgilise tähendusega leitud silt “Pihtla rahvamaja”. Praegu erinevate seltside ja huvigruppide käsutuses olevasse hoonesse võikski tulevikus rahvamaja teha, arvasid talgulised.