Nõlvak: koostegemise tunnet ei saagi kõrvaltvaataja mõista (01. mai)

www.postimees.ee 01.05.2010
Autor: Veiko Pesur

Tänase talgupäeva üks eestvedajaist Rainer Nõlvak rääkis, et selleaastases koostegemises on ühendatud kahel eelmisel ettevõtmisel kogutud tarkus.

«Tänavuse aasta teebki eriliseks see, et asjad, mida varem on siin-seal proovitud, lähevad nüüd suurema hooga käiku,» ütles Nõlvak.

Kahe aasta tagustest koristustalgutest pani Teeme Ära meeskond kõrva taha selle, et inimesi tuleb usaldada. Nõlvak märkis, et reeglina teavad hakkajad inimesed ise, mida on tarvis teha kohal või teisel. «Kõik mida nad vajavad on natukene tuge ja võib olla vabatahtlike kaasakutsumist. Ei ole vaja tingimata nii täpselt öelda, et teeme seda või teist.»

Mõttetalgud on aga paljud esmapilgul väiksena tundunud asjad käima lükanud. Asjad, mida sel aastal tegema hakatakse. «Kus pannakse mingeid poste püsti, kus tehakse aedu korda, kus ehitatakse seltsimaju. Selline kogukonna ehitamine,» sõnas Nõlvak.

Mida aga päevaga korda saadetakse- seda peab õhtul igaüks ise oma südames ära tundma. «Mis asi see on, mis ühisel moel inimesi seob ja paneb neid tundma kuidagi rohkem koos kui lihtsalt telekat vaadates? Usun, et selle tunde ära tundmiseks tuleb kohale tulla ja käed külge lööma. Kõrvalt on seda raske mõista.»

Nõlvak lisas, et tal on hea meel, et inimesed on hästi usinalt talguid üles pannud ja ennast registreerinud. «Ma siiralt loodan, et vähemasti oma võimete piires oleme sellele hoolivamale kogukonnale kaasa aidanud.»

Eileõhtuse intervjuu ajal oli registreerunud talgulisi pea 19 000. Kui palju võiks neid aga täna üle Eesti tööd rabamas näha? Nõlvak vastas, et kui korraldajad on talgujuhte läbi helistanud, siis on jäänud mulje, et suur osa inimestest on neile oma tulekust otse teada andnud ja registreerimisega mitte vaeva näinud. Ta lisas, et inimeste hulka on võimatu prognoosida ja õige number selgub alles täna pärastlõunal.

Nõlvak sõnas, et olulisem inimeste arvust on siiski see, et olulised asjad saavad koos ära tehtud. «Inimeste arvu ei ole me sel aastal ei ühte ega teistpidi lugenud. Kui me alguses vaatasime, et mõnisada talgut on olemas ja see on päris tore, siis praegu on neid seal juba piisavalt et inimesed saaksid kaasa lüüa.»

Talgutega on kaetud kogu Eesti ja Nõlvaku hinnangul leiab kindlasti igaüks neist rohkem kui tuhandest mõne, mis asub kõigest rattasõidu kaugusel. Ta nentis, et siiski oleks ehk toredam olnud, kui linnades saaks üheskoos rohkem teha. «Kui kaarti vaadata, siis eelkõige tehakse ühiseid asju linnast väljas. Aga hommikul on veel võimalus. Kui tõesti on mõni asi oma kodutänaval räämas või tahaks kohendamist, siis on nüüd tagumine aeg, et helistada mõned sõbrad kokku ja käed külge panna.»

Nõlvak ise on talgutel Hiiumaal Saarnaki laiul. «Oleme kaks aastat staabis istunud ja rüganud. Sel aastal ei suutnud kiusatusele vastu panna- nii palju huvitavaid asju on teha,» ütles ta.