Merekindlusest saab tulevikus teemapark (10. apr)

Harju Elu 09.04.2010 
Autor: Deiw Rahumägi

MTÜ Nelja Valla Kogu loodi neli aastat tagasi, oleme üks maakonna neljast Leader grupist. Meie MTÜ-sse kuuluvad Harku, Kiili, Saku ja Saue omavalitsuste mittetulundusühingud, väikeettevõtted ning sihtasutused.

Kogu on avatud kõigile, kes on oma tegevuse registreerinud neis neljas vallas või tegutseb nende territooriumil.
Äsja läks kinni meie selle aasta kevadvoor, kuhu esitati kolmkümmend projekti kogumaksumusega üle 9 miljoni krooni. Raha on meil jagamiseks natuke vähem.


Üks meie projekte, Peeter Suure merekindluse projekt (militaarse teemapargi arendamine) hõlmab kõiki nelja valda, lisaks ka meie idapoolseid tegevusgruppe Põhja-Harjus.

Kunagi kaitseliiniks loodud ehitised on omapärane vaatamisväärsus, üksnes Harku vallas on ühest positsioonist teise minekuks maa-alune käik üle 260 meetri pikk.

Ühte nn kaitsepositsiooni Humalas tahaks teha militaarse teemapargi, kus oleks võimalik isadel ja poegadel sõjamänge mängida või militaarseid harjutusi teha. Ega me emasid ka kuhugi saada, seal kõrval on raba, kus on võimalik hobumatku teha. Tänase seisuga oleme suutnud sõjaväeosa nö prügimäe ära koristada. Ka 1. mail toimuval muinsuskaitse talgupäeval on meil kavas veel korrastada, paik on võssa kasvanud ning positsioonid kasarmu osas on vaja välja raiuda.

Sügiseks tahame jõuda nii kaugele, et tunnelid on lahti kaevatud ja siis saab minna ühest kasarmust teise. Üks osa käikudest on juba puhastatud, kavas on ka avada käikude maapealsed avad, et saaks õhu liikuma. Tõsi küll, käike kasutama hakates peame neid sõbralikult jagama nahkhiirtega, kes Soomest siia talvituma tulevad. Koostöös nahkhiireuurijatega selgub, millal inimesed maa-alauseid käike kasutada tohivad.

Kui kõik ilusti ja hästi läheb, siis tahaksime aasta pärast teemapargi avada. Kõik oleneb sellest, kuidas Euroopa Liit projekte rahastab. Kavas on teha rahvusvahelist koostööd militaarturismi alal prantslaste ja soomlastega, kellel on samasugused ehitised. Väga paljud inimesed käivad juba praegu omal käel neis käikudes, suured kummikud jalas, aga niisugune turism on ohtlik.

Paari aasta jooksul soovime ka Põhja-Harju Koostöökoguga välja arendada koostöövõrgustiku.

Jalgrattamatku korraldasime juba möödunud suvel, suuremaid positsioone läbi sõites on võimalik läbida 74 kilomeetri pikkune matk. Matkajaile pakub süüa Vääna Külakoda ja ajaloost räägib ajalooprofessor Mati Õun.

Tulevikus ongi teemapark see koht, kus on kohalikele inimestele võimalik tööd anda. Tegelikult peakski läbi Euroopa Liidu projektide looma tingimused, mille tulemusena oleks võimalik välja arendada uusi teenuseid ja tooteid. Kui turistid hakkavad käima, on vaja suveniire, toitlustamist ja muid teenuseid.

Pole mõtet kurta, et vald ei tee ja riik ei anna - olen märganud, et kes tahab tegutseda, teeb seda. Kodukant liikumise mõistes on need inimesed "külahullud". Meie piirkond on raske, sest Tallinn kultuuri ja atraktiivsete töökohtadega on lähedal, ent juba on inimeste mõtteviis hakanud muutuma. Otsitakse võimalusi oma kodukohas uuesti kontoreid ellu äratada, ning ajutistest töötubadest on võimalik ka suuremaks välja kasvada. Inimeste kõige suurem kartus on alustada.

Nelja Valla Kogu toimib ja inimesed, kes tahavad midagi teha, saavad abi. Summad pole millegi kolossaalse loomiseks suured, aga alustamiseks küll. Iseasi, kas loodu pärast projektirahade lõppemist elus püsib.


Nelja Valla Kogu omakorda on abimees vallavanematele, nad võtavad meid kui partnerit. Samas otsustab kogu ise, milliseid projekte meie piirkonnas on vaja finantseerida, nii on meil vabadus käes.