Meie tulevik on lootusrikas (04. mai)

Hiiu Leht 04.05.2010

Tänavuste talgute kõige toredamad olid väikesed talgulised - Kõpus tuli kaheaastane Janori talgutele omaenda traktoriga, millel järelkärugi taga. Männioks kastis ja mees roolis vedas suur õde Kertu Janorit koos traktoriga võsalõikajate ja lõkkeplatsi vahet. Suuremad lapsed vedisid oksi ja puukesi turjal ja kaenlas - kel kui palju jõudu jätkus.

Käinas oli vanaema Virve koos suure hulga lapselastega kirikuõue koristamas. Paljud olid isegi beebid vankriga kaasa veeretanud, sest kes siis raatsib niisugusel päeval koju jääda! Orjakus ja Sorul trotsisid silmini tõmmatud kapuutsidega pisikesed talgulised tuulist ilma ja korjasid teeäärtest prahti.

Taguküla laidudele prahti korjama läinud noortel tegi üle paadiääre näkku löönud laine vaid tuju ülemeelikuks.

Agapäeotsa talgutel lõi samuti kaasa lapsi süleealistest kaelakandjateni. Aga ega siis lapsed üksi. Eakadki tahtsid jõudumööda kaasa lüüa. Kel jõud koristustööle peale ei hakanud, keetis talgusuppi või juhendas selle maitsestamist. Kassaris toodi viimasedki pensionärid talguliste seltsi, et nad ühise töötegemise lõbu ajal üksi kodus istuma ei peaks.

Need lapsed ja noored, kes sel päeval talgutööd tegid, ühise tööpäeva väsimust ja koos söödud talgusuppi nautisid, annavad meile lootuse, et väärtuslik talgutava ja ühtehoidmise tunne üle põlvede kestma jääb. Aitäh Rainer Nõlvakule hüva mõtte levitamise eest!