Lammutame ühiselt vana hobusetalli! (11. märts)

Maaleht 11.03.2010 
Autor: Sulev Oll

Teeme ära!” algatus korraldada 1. mail kõikjal Eestis talgud on käivitunud uskumatu hooga. Nädalaga on kirja pandud rohkem kui 60 talgupaika.

Kuusalu vallas Kaberla külas tahetakse korda teha vana lubjaahi, et tulevikuski oleks võimalik näha, kuidas minevikus elati.

Kaasa tuleb võtta hea tuju, võimalusel ka töökindad, kirves, labidas, mootorsaag. Töö kõrval saavad huvilised üht-teist kuulda Kodasoo mõisa ajaloost.

Rakke valla Emumäe talgupäev peaks tipnema kohaliku ilmajaama püstitamisega. “See ilmajaam hakkab olema üks hästi lihtne kiiksuga tegelane, mis tekitaks vanas mõisapargis natukenegi elevust,” selgitab talgute eestvõtja Elen Mitt. “Tõsiteadusliku seadme ega ilmaimega kindlasti tegu pole, aga täpsemalt ei tahaks ma teda enne talgupäeva paljastada.”

Neid, kes ehitamise asemel pigem lammutamisest lugu peavad, oodatakse Kõpu vallas Tipu külas Mardu talus. Seal on kavas lammutada Mardu talu pärandväärtust omava aidahoone külge ehitatud lagunev hobusetall, mis oma halva seisukorra tõttu ähvardab kogu ülejäänud hoonet.

Kokku oli lehe trükkimineku ajaks oma talgud leheküljel www.teemeara.ee kirja pannud 66 korraldajat. 1. aprillil avaneb sealsamas ka talgutele registreerimine, kus igaüks saab valida endale südamelähedase ettevõtmise ning enda ja pere või sõbrad kirja panna.

Sama kodulehekülje kaudu saavad endast märku anda ka need, kes on nõus talgupäeva õhtul toimuvatel simmanitel pilli mängima või töörahvale sauna kütma.

Talgutele kirjapanek kestab 30. aprillini.