Kevadpühal tehakse jälle prügile ära (12. apr)

Põhjarannik 10.04.2010 
Autor: Külli Kriis

Kodanikualgatuse 'Teeme ara" tänavuse ettevõtmisena toimuvale üle-eestilisele talgupäevale 1. mail on Ida-Virumaal kirja pandud juba ligemate 30 talgupaika.

Kurtnas hakatakse kolme nädala pärast prügi koristama ja ebaseaduslikke lõkkeasemeid likvideerima.

"Mulle on räägitud jah, et seda prügi on seal ikka palju," tunnistab tartlasest talgujuht Siim Kuresoo Eestimaa looduse fondist, et pole veel kohapeal oma silmaga kaemas käinud - ootab, kuni lumi ära sulab, et paremat pilti ette saada.

Kurtnaga seob Kuresood sealne mitme aasta tagune suurpõlengute suvi, kui temagi vabatahtlikuna kustutustöödel abiks käis.

"Tahan näha, kuidas see paik põlengute järel taastunud on," märkis ta põhjuseks, miks RMK talgujuhtide-kutsele "jah" ütles.

Ebaseaduslike lõkkeasemete likvideerimisega - need kaevatakse ümber ja kaetakse metsakoduga - loodab Kuresoo tulevast tuleohtu veidigi vähendada. "Kui lõkkease juba ees on, tekib ikka kihk sinna uuesti tuld teha," ütles ta.

Kuresoo lubab talgujuttu ka oma sõprade seas levitada ja usub, et mõnigi neist tuleb Kurtna talgutel kaasa iööma. Ennekõike on aga osalema oodatud muidugi siitkandi inimesed, kes seda paika enda jaoks oluliseks peavad ja selle korrastamisse oma panuse on valmis andma. Pärast tööd istutakse kuuma teed juues juturingis, kus räägitakse ruie mõjust metsale ja selle asukatele.

Mälestise nägu puhtaks

Kukruse! on kavas korrastada kaevanduse stolli suue ja selle lähiümbrus.

"See paik on mitukümmend aastat niisama seisnud, eelmisel aasta! vaatasime, et võiks ju korda teha," rääkis talgujuht Ainar Varinurm. "Tegemist on ju Eesti esimese allmaakaevandusega - kunagi pandi sinna isegi mälestustahvel, mis hiljem kahjuks kadumaläks."

Sügisel võeti stoilisuudme ümbrusest Kohtia-Järve linnavalitsuse abiga suuremad puud maha, nüüd tuleb järele jäänud oksarisu ära koristada ja veel kasvav võsa maha võtta, likvideeritakse ka prügihunnikud ja lammutatakse stoilisuudme kõrval olevale paekividest alusele kes teab millal ja milleks ehitatud tellisid vimüüri.

"Kui see kõht korda saab, sobib seal näiteks isegi väiksemaid kontserte korraldada, 11 pakkus Varinurm talgutööle tulevikuväljavaadet.

Linnavalitsuse toel pakutakse talgulistele suppi ja lihapirukaid.

Terviserajast pilt ette

Kiviõlis on kavas tuhamäe tulevase terviseraja koridor võsast puhastada ning krossirajalt suuremad kivid ära viia.

"Kuna EASi piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmi vastust meie taotlusele peab sügiseni ootama, otsustasime ise 1. mai talgupäeva raames midagi ära teha," muigas talgupäeva juht Janek Maar.

Terviseraja võsast puhastamine on tema sõnul oluline ennekõike selleks, et saada sotti, kus see rada täpselt kulgeb.

"Rada on küll maha märgitud, aga nii metsa ja võsa all, et õiget visuaalset ettekujutust ei ole. Puhastamise tulemusena saame kindlasti ehitushanke jaoks mitmeid tähelepanekuid teha," rääkis Maar.

Terviseraja rajamisega tahetakse laiemalt teada anda, et Kiviõli pole ainult see kõht, kus alailma kellelegi umbusaldust avaldatakse ja tehasekorstna parast võideldakse, vaid seal on ka mõndagi ilusat ja tervisele kasulikku.

Krossiraja kohta ütles Maar, et igal aastal paar nädalat enne võistlust on korraldajad natuke jännis olnud ja otsinud vabatahtlikke rajalt kive korjama. Tänavu tahame seda ennetada ja kivid varakult ära korjata."

Lisaks soojale supile pakutakse talgulistele tõsist ahvatlust: loosi läheb kümme vabapääset 31.07-1.08 toimuvale aasta motospordi tippsündmusele - Kiviõli motofestivalile.