Hiiumaa talguliste mõtteid talgutöö ja -päeva kohta (04. mai)

Hiiu Leht 04.05.2010
Autor: Helja Kaptein

,,Sellel platsi peal kasvab palju käpalisi, kes on õnnelikud kui männivõsa valgust ei varjuta." Kärdla linnavalitsuse heakorraspetsialist Mai Sinilaid selgitas miks Kärdlas Hausma tee otsas tuli talgupäeval harvendada võsa ja maha võtta kõik männid.

,,Koristasime Suuremõisa lossiümbruse pargid, et suvel saaks seda ala niita. Appi olid tulnud põhiliselt Suuremõisa inimesed, kellest paljud ka kooliga seotud." Talguline Aira Toss ja talguvanem Ruth Lille rääkisid miks mitmehektarilisesse lossiparki hädasti abijõudu oli vaja.

,,Need, kes käisid RMK talgutel, said Elistvere loomapargi piletid, aga tunne on hea ka tehtud tööst ja sellest, et oli piisavalt meestööjõudu," selgitas Mati Lepna, miks ta RMK Sarve telkimisplatsi korrastamisel kaasa lõi.

,,Kirikuinimesed aitavad ikka keset Käinat oleva kirikuaeda korras hoida. Kodus on ka tööd, aga siin tuleb ka käed külge panna." Virve Maivel, kes oli kirikutalgutel terve perega.

,,Mina tulin sellepärast Kassari rahvamaja juurde talgutele, et minu korteri juures pole oma õue," selgitas Käina aleviku elanik Tiina Selirand.

,,Ma ei uskunud, et koostegemise rõõm on hoopis suurem, kui üksi müttamine. Vaata kui palju on tööd ja see saab tehtud." Kassari elanik Marje Vann selgitas miks ta rahvamaja juurde koristustalgutele tuli.

,,Meil oli Kuri seltsimajas talv läbi remont, nüüd korrastasime hoonet ka seest, panime mööblit kokku ja pesime aknaid," selgitas kohaliku külaseltsi esinaine Iile Kivistu. ,,Laudu oleks saanud veel kokku keerata, aga kruvid said otsa," lisas teine talguline Reet Põldveer.

,,Me elamegi tuulise maa peal mere ääres," selgitas Orjaku külaseltsi liige Leonoora Kääramees mulda tasaseks rehitsedes miks tuul talgutööd ei sega.

,,See on meie maa peal ja tahame muuta Soru kaitserajatised nähtavaks ja vaadeldavaks." Tööhoos Harri Hiis selgitas miks nad nelja Hiisi pere mehega talgutel kaasa lõid.