Harrastussukeldujad kraamisid Roomassaare veealust (04. mai)

Meie Maa 04.05.2010
Autro:Janne Nurmik

Esimese mai “Teeme ära!” talgupäeval puhastas Saaremaal 1725 talgulise seas üheksa harrastussukeldujat veealust maailma Roomassaare jahi- ja reisisadamas.

Roomassaare sadama talgujuhi Andres Käsperi sõnul on sukeldujad erinevate veekogupõhjade puhastusaktsioone korraldanud aastaid, ent seda enamasti sügisese ülemaailmse AVARE-programmi raames. Kevadine puhastusretk “Teeme ära!” talgupäeval Roomassaare veemaailma kujunes sukeldujatele esmakordseks ettevõtmiseks.

Talgupaigaks osutus Roomassaare seekord teiste sadamate ees valituks aga eelkõige mõnusa sadamapersonali ja asukoha, Kuressaare läheduse tõttu.
Tunniajase koristuse jooksul 2–5 m sügavusel vee all said üheksa korraliku ettevalmistuse saanud sukeldujat talgujuhi märkel meeldiva üllatuse osaliseks.

Sadama veealune osa oli hämmastavalt puhas ja tekitas mõnes sukeldujas heas mõttes igavustki. “Samas tõdesime, et Roomassaare sadam on tõesti oma sinilipu staatuse vääriline,” rõõmustas Käsper ja lisas, et sukeldujate puhastusaktsiooni “saagiks” langesid mõned üksikud õllepurgid, riideesemed ja muu samalaadne kraam. “Ei midagi põnevat,” muigas Käsper.

Ja kui laupäevane talguilm mängis maapinnal paljudes kohtades vabatahtlikele talgulistele vihmasaju ja tuulega vingerpussi, ei häirinud see veealuseid korrastajaid karvavõrdki. Vastupidi, lõunatuuled soosisid nende tegevust igati.

Kelles veealune elu ja sukeldumine siinkohal huvi äratasid või sootuks ammune täitumata salasoov on, neid julgustas Andres Käsper endaga ühendust võtma meili teel andres@saarlane.ee