Sloveenia ja Leedu koristatakse sel nädalavahetusel puhtaks (14. apr)

Bioneer.ee 14.04.2010
http://www.bioneer.ee/bioneer/maailm/aid-7743/Sloveenia-ja-Leedu-koristatakse-sel-n%C3%A4dalavahetusel-puhtaks

Eesti 2008. aasta koristusaktsioonist inspiratsiooni saanud vabatahtlikud on korraldamas Sloveenias ja Leedus sellel laupäeval üle-riiklikke koristustalguid, mis haaravad kaasa sadu tuhandeid inimesi.

Sloveenia pürgib rahvarikkaimaks osalejaks

Leedus oodatakse ühe peaorganisaatori Vytautas Krasnickase sõnul koristuspäevale 70 000 vabatahtlikku. Sloveenias on oma tulekust ametlikult märku andnud juba 120 000 inimest. Korraldajad usuvad, et kaasa tuleb sel päeval 200 000 sloveenlast, mis teeks aktsioonist maailma suurima osalejate arvuga üle-riigilise prügikoristuspäeva. Sloveenias elab kokku 2 miljonit inimest.

„Inimesed tulid kaasa, sest 10-20 koordinaatorist koosnev eestvedajate grupp näitas üles niivõrd suurt pühendumist ja energiat tegutsedes ühtse meeskonnana ülla eesmärgi nimel – muuta Sloveenia puhtamaks, üheskoos,“ ütles üks eestvedajatest, kirjanik Nara Petrovic.

Aktsiooni eestvedavad vabatahtlikud on tegutsenud eesmärgi nimel aktiivselt juba üle poole aasta, kaardistades üle riigi asuvaid prügiladestuskohti, haarates kaasa sadu partnereid riigiasutuste, eraettevõtete ja kodanikeühenduste hulgast. Mõlema aktsiooni organiseerijad osalesid koos viie teise riigi eestvedajatega 23. ja 24. jaanuaril Tallinnas toimunud kogemuste vahetamise konverentsil, mille läbiviimist toetas Eesti Kodanikuühiskonna Sihtkapital.
Rumeenia ja India saavad teatepulga järgmisena

25. septembril toimub koristusaktsioon Rumeenias ning 26. septembril India pealinnas New Delhis.

Mõlema aktsiooni ette valmistamisega tegelevad vabatahtlike grupid on juba tänaseks kaasa haaranud hulgaliselt koostööpartnereid ning korraldanud edukalt kulgenud pilootkoristusi, keskendudes sealjuures pika-ajaliste lahenduste leidmisele koostöös riigi ja kohalike omavalitsuste esindajatega.

Indias korraldati märtsi lõpus ka 900 osalejaga proovikoristamine.

Find more photos like this on Let's do it! Delhi
Portugal on juba puhtam

20. märtsil viidi Portugalis läbi koristusaktsioon Limpar Portugal, mis haaras kaasa ligi 110 000 vabatahtlikku, kelle kaasabil korjati loodusest kokku kümneid tuhandeid tonne prügi (vaata videod; vaata pilte).
Eestis tänavune tulemus sõltub meist endist
Eestis toimub 1. mail Teeme Ära talgupäev, kus sajad eestimaalased korraldavad omal algatusel talguid mis suunatud kodu ja looduse puhtamaks ja ilusamaks tegemisele ning koos ühiste eesmärkide ja väljakutsete lahendamisele.

Koristusaktsioonide kodulehed erinevates riikides:

* Eesti: www.teemeara.ee
* Sloveenia: http://www.ocistimo.si/
* Portugal: http://www.limparportugal.org/
* Rumeenia: http://www.letsdoitromania.ro/
* New Delhi: http://www.letsdoitdelhi.org/
* Leedu: http://www.mesdarom.lt/
* Koondinfo: www.letsdoitworld.org


Kuidas idee alguse sai?
Eestlaste algatatud koristusaktsiooni videoklipp on erinevates keeltes kiirelt levinud üle terve maailma ja Pärast Portugali aktsiooni on tulnud uusi kontakte: Kanadast, USAst, Brasiiliast, Hispaaniast, Islandilt, Ungarist ja Türgist.