Antaks tööd, teeks rohkemgi (06. mai)

Maaleht 06.05.2010

Rainer Nõlvak koristas Saarnaki laiul rehealust ja viis kuivanud adru saunalae peale soojustuseks, Karel Kastein vedas Saaremaal väiketraktoriga prahti, Andrus Blok puhastas Rakke vana lubjatehase ümbrust võsast, Janar Pilt lappis Võrumaal kiviaeda, Andrus Veerpalu koristas Pirital metsaalust, mina istutasin Järvamaal puid.

Kõik me olime ühel hetkel võrdsed, tegime üht asja, ja usun, et tundsime ka üht tunnet. Põhimõte on ühtne. Üks suudab palju, kahekesi suudame kolme eest, 30 000 suudab ka kogu rahva eest. Aitäh kõigile, kes 1. mai õhtul leidsid end kas kodus, lõkke ääres või simmanil mustade käte, aga puhta südamega.

Meist endist see Eesti algabki, igaühe oma ukseesisest. Tõsi, enamik meist saab ka üksinda reha, luua või labida kätte võetud, oksad riisutud, murupinna tasandatud, katkise aialipi vahetatud ning prahi prügikasti topitud. Aga koos on kuidagi lihtsam ja hoogsam.

Koos tegemine on eriline veel millegi poolest: tähtsuse kaotab see, mida parajasti tehakse. Pinnale tõuseb, et tehakse ühiselt, kuulutakse kokku naabritena, külana, seltsina, suguseltsina, huvigrupina, kogukonnana, ühiskonnana, löö kaudu saavad n-ö põlistega liituda uued: lihtsalt suvitajad, hiljuti maakodu ostnud, muukeelsed ja kui hästi läheb, ka muumeelsed, kelle meelsust vaid ühiselt eesmärgistatud tegevuse kaudu võimalik muuta on.

Teine pluss: niisugune ühistegemine tekitab lisaks muule heale teadmise, et sama seltskonnaga saab teha veel midagi palju suuremat kui hoovi koristamine või välikäimla ehitamine - mida võib ju lõppude lõpuks lasta teha raha eestki.

"Teeme ärat" oli aga tähtis kolmandaski mõttes. Paljudes kohtades oli "oma ukseesine" vägagi kasimata ja olekski ehk selliseks jäänudki, kui algatajad poleks tegijaid ühiselt kokku hõiganud. Muidugi jääb mittetegijaile alati vabandus, et me oleme vaesed ja vaesel on mingi vildaka omamüüdi kohaselt lubatud ka räpane olla. Kas oleme aga tõesti nii vaesed, et meil pole vett, millega pärast tööd käed puhtaks pesta?

"Teeme ära!" esimõtleja Rainer Nõlvaku süda jäi talgutega igatahes rahule, küllap siis ka meie oma. Asi on tõeliselt õnnestunud aga alles siis, kui ülaltalgatus muutub omaalgatuseks, kui tänavused talgukonnad jäävadki koos tegutsema, koguvad liikmeid, võtavad ette üha uusi ja keerukamaid tegevusi.

Siia üks nõuanne: järgmisel korral võiks jõuda tasemeni, et elementaarne töö, see tähendab oma ukseesise puhastamine, tehakse vaikselt. Lärmi võiks lüüa nende tegemiste üle, millest jääb püsivam jälg. Praegused talgud saavad püsivama jälje siis, kui järgmisel aastal jälle...

Siia veel üks nõuanne: kui kahtlete, milline töö tuleks järgmisena ette võtta või kuidas seda teha, küsige lastelt. Kui neile see huvitav ei tundu, ei saa seda ka huvitavaks mõelda.

Niisugune ühistegemine tekitab lisaks muudele headele teadmise, et sama seltskonnaga saab teha veel midagi palju suuremat kui hoovi koristamine või vällkätmla ehitamine.