Raadil paiknev prügi ei kuulu Teeme Ära liikumisele 09. august

Täna ajakirjanduses levinud info, justkui koosneks Raadi lennuväljal asuv prügi Teeme Ära talgute korras kogutud jäätmetest, mille likvideerimine läheb riigile maksma 580 000 eurot, ei vasta tõele.

"Tänased uudised tegid paljudele tublidele inimestele väga haiget. Kinnitan taas kord - Raadi prügi kuulus tegelikult pankrotistunud firmale Utileek, mitte Teeme Ära liikumisele. Selle prügi korrektse käitlemise eest on Utileegile lepingu alusel makstud 2008. aastal ja täpselt nagu iga heauskne inimene, kellele prügifirma pakub teenust, ei olnud ka meil põhjust uskuda, et firma ei ole võimeline teenust osutama," kommenteeris Teeme Ära Sihtasutuse juht Eva Truuverk.

"Raadil olevast jäätmetest moodustab talgute korras kogutud prügi hinnanguliselt vaid 10 protsenti, seega ei vasta ka tõele, et ainult talgupäeva korras kogutud prügi äraviimine maksaks 580 000 eurot. Umbes sama palju maksis 2008. aastal kogu Eesti puhtaks koristamine, selle hulgas ka kogu aktsiooni ettevalmistamine alates reklaamist kuni Utileegile makstud lepingutasudeni. Enamik Raadi prügist on sinna kogutud ja kuhjunud aastate jooksul ja on pärit mujalt," rääkis Truuverk.

"Paraku läks Utileek pankrotti, mistõttu ei täitnud nad endale võetud kohustusi. Hiljem algas pankrotimenetlus ja kõik Utileegi varad, sealhulgas ka prügi, oli pankrotihalduri käsutuses. Ei Tartu vald ega ka Teeme Ära ei saanud jäätmetega kahjuks midagi peale hakata, sest selleks puudus meil igasugune seaduslik võimalus. Nii vald kui meie oleme olnud selles olukorras kannatajad, mitte süüdlased ja just seetõttu on äärmiselt kurb näha ja kuulda, kuidas kriitika teravik on suunatud kodanikualgatusele, mis pole antud olukorras absoluutselt süüdi," lausus Truuverk. 

"Meie vabatahtlikud ja Teeme Ära eestvedajad on sellest valeinfost äärmiselt häiritud ja haavunud. Mitte mingil juhul ei ole Teeme Ära selles süüdi, et prügi endiselt Raadil on. Teeme Ära ei ole prügikäitlusfirma ja meil ei ole õigust ega kohustust prügi käidelda - selleks on spetsiaalsed litsentseeritud firmad ning talgu korras koristamist ja prügiga seotud ettevõtlust peaks selgelt eristama," ütles Truuverk.

Varasemalt ajakirjanduses ilmunud info, justkui oleks Raadil põlenud rehvid samuti Teeme Ära talgute korras kogutud, ei vasta samuti tõele. Raadile pole talgupäevade korras kogutud rehve kunagi ladestatud. 


Lisainfo:
Meelika Hirmo
Teeme Ära Sihtasutus
Kommunikatsioonijuht
GSM: +372 5041 258
E-mail: meelika@letsdoitworld.org