Homme tuleb päikseline talgupäev, praeguseks on end kirja pannud üle 17 800 talgulise 03. mai

Laupäeval, 4. mail tuleb tõeliselt päikseline talgupäev kõikjal üle Eesti. Reede keskpäevase seisuga on kavas 1496 talgut, kuhu on registreerunud juba üle 17 800 talgulise ja osalejaid tuleb pidevalt juurde. Ettevalmistused tegusa talgupäeva õnnestumiseks on tehtud. Kõik viimasel hetkel osaleda otsustavad inimesed saavad end samuti kirja panna talguveebis aadressil www.teemeara.ee või homme lihtsalt talgutele tulla. Vabariigi President osaleb tänavu Jõekääru lastelaagri korrastamise talgutel Kanadas.



EMHI andmetel on talgupäeval päikseline kevadilm: laupäeval tuleb vähese pilvisusega või selge sajuta ilm. Puhub enamasti lõunakaare tuul 1-7 m/s. Õhutemperatuur on 13..18°C, rannikul kohati 10..12°C.

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür ütles, et tänavune talgupäev tõotab tulla mullusest päikselisem ja hoogsam. „Hea meel on selle üle, et maikuu esimesest laupäevast on kujunemas hoolimise päev – perekondade, sõpruskondade, kogukondade ja ametkondade ühine ’teeme ära’ päev. Tänavu on kavas rohkem talguid kui eelmisel aastal ja talguliste eelnev kirjapanek on läinud samuti suurema hooga. Enam pole muud kui munavõileib ja morsijook endale homseks kaasa pakkida ning sammud sobivale talgule seada!“

Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves osaleb tänavu koos Kanada eestlaste kogukonnaga Jõekääru lastelaagri korrastamise talgutel, kuna talgupäev sattus Kanada riigivisiidi ajale. Jõekääru lastelaager Kanadas rajati pärast II maailmasõda talgukorras ja see on pakkunud juba 60 aasta jooksul võimalust lastele nii Põhja-Ameerikast kui Eestist tulla suviti kokku eesti keele ja kultuuri meelsesse suvekodusse. Tänavusel talgupäeval on kavas parandada laagri hooneid ning korrastada väljakuid ja ühisalasid. Jõekääru talgutest Kanadas võtab osa ligi 70 inimest. Teeme Ära talgupäeva raames välismaal toimuvatest talgutest korraldatakse homme lisaks Kanadale talgud ka Soomes.

Vaata talgukaarti (seisuga reedel kl 10) aadressil http://teemeara.ee/photos/talgukaart.3.05.kl10.jpg

Kümned tuhanded talgulised kõikjal üle Eestimaa võtavad homme käsile kodukandi korrastamise või panevad õla alla mõnes kaugemas talgupaigas. Peamiselt korraldatakse küla- ja heakorratalguid ning haljastuse ja looduskaitse talguid, kuid kultuuripärandi aasta egiidi all toimub ka mälestiste talguid, spordiaasta raames peetavaid terviseradade jm spordirajatiste korrastamise talguid, samuti ühendatakse mitmes paigas praktiline töö mõttetalgutega. Mitmed organisatsioonid üle Eesti korraldavad oma talguid ning paljud pakuvad tuge talgupäeva õnnestumiseks, ka talgutele sõiduks.

Edelaraudtee võimaldab 4. mail kõigil talgulistel sõita talgutele rongiga 50% odavamalt. Soodustus kehtib neile, kellel on rongi tulles kaasas talgutöövahend (luud, labidas, reha vms aiatööriist) või töökindad. Kes on Edelaraudteega sõlminud ID-kaardiga Püsireisijaleping, saab talgutele sõita tasuta!

Töötukassa maksab sarnaselt eelmisele aastale talgutööl osalemise eest registreeritud töötutele sõidutoetust. Täpsemat infot on võimalik saada töötukassa infotelefonilt 15501. Lisaks kehtivad mitmed soodustused prügiveole, ka talgusupi, tööriistade jm soetamiseks. Pakkumised talgujuhile leiab aadressilt: http://www.teemeara.ee/talgujuhile/pakkumised ja pakkumised talgulisele aadressilt: http://www.teemeara.ee/talgulisele/pakkumised.

Organisatsioonidest, mis korraldavad või juba korraldasid oma talgud, võib nimetada Eesti Töötukassat, EMTA Tartu bürood, Pelgulinna Sünnitusmaja Toetusfondi, Tallinna Sadamat jpt. Homme osalevad talgutel oma töötajatega teiste seas Coca-Cola Hellenic koos Tallinna Vee ja USA saatkonnaga, EMT, Fujitsu, Saga jpt.

Teeme Ära talgupäev toimub 4. mail ning seda korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant, Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud, Teeme Ära Minu Eesti, Vabaühenduste Liit EMSL. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Dorpat Hotel, Nordic Hotel Forum, Pakendikeskus, Refonda, Statoil, Tamrex, Vizeum, Clin jt.

Pidevalt uuenev talgukaart asub aadressil: http://www.teemeara.ee/et#tule-ja-leia

Vahetuid muljeid talgupäevast võib homme jälgida aadressilt http://www.teemeara.ee/otse

Tagasisidet talgupäevast ja talgulugusid saab jagada talguveebis: http://www.teemeara.ee/talgulood.

Täpsem info: www.teemeara.ee

Tarmo Tüür, Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige, tel 534 11020, e-post tarmo@elfond.ee

Külli Vollmer, Teeme Ära talgupäeva maakondlike koordinaatorite eestvedaja, Eesti Külaliikumise Kodukant külakultuuri valdkonna juht, tel 511 4027, e-post kylli@kodukant.ee

Erkki Peetsalu, Teeme Ära talgupäeva meeskond, tel 501 8100, e-post erkki@maailmad.ee