Talgupäev kogub hoogu, kodust on välja tulnud üle 20 000 inimese 05. mai

Tänane üle-eestiline Teeme Ära talgupäev läks kohe hommikust hooga käima ja inimesi on kodudest välja tulnud rohkem kui talguveebi kirja pandud. Lõunaks talgupäeva staapi laekunud esmase info kohaselt osaleb talgutel üle Eesti kindlasti rohkem kui 20 000 inimest. Värsket talgutagasisidet saab jälgida talguveebist aadressil www.teemeara.ee/otse, kus info uueneb pidevalt kogu päeva vältel.



Talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liikme Tarmo Tüüri sõnul koguneb talgupäeva staapi kuhjaga uusi muljeid ja emotsioone käimasolevatelt talgutelt. „Tunda on, et taas toimub üle Eestimaa üks mõnus talgupäev – inimesed on kokku saanud, naudivad värsket õhku ja koostegemise rõõmu,“ lausus Tüür. „Talgupäeva meeskonnal on tõesti hea meel, et maikuu esimene laupäev on kujunemas iga-aastaseks hoolimise päevaks – päevaks, mil inimesed näitavad välja oma hoolivust kodukandi ja kogukonna suhtes!“

Hommikul alustatud talgutel peetakse paljudes kohtades lõunapausi. Tänavuses menüüs on lisaks talgusupile väga levinud talgupannkoogid ja kringel, mitmel pool lähevad koogid just ahju. Traditsioonilise talgusupi asemel pakutakse mitmel pool ka teisi maitseelamusi, Mustamäe talgutel on näiteks turgutuseks heeringavõileib.

Lõunasupi kõrvale puhutakse omakandi jutte või kuulatakse sajandivanust talgulugu vastilmunud talgulugude kogumikult. Sel aastal ongi kõlama jäänud, et talgulugude jutustamine ja talgupärimuse jagamine on saanud ühise päeva lahutamatuks osaks.

Enamik talgujuhte kiidab ilma ja kinnitab, et kohale on tulnud rohkem inimesi kui arvatud – eriti noori, kuid ka palju eakamaid, sest talgud vanust ei tunnista. Paljudest talgukohtadest on laekunud positiivne kommentaar prügi vähenemisega seoses. Ja esile on tõstetud sedagi, et talgud on kõigile tõepoolest väga ühendav kogemus.

Põnevaid tegemisi jagub kõikjale, nii käib Jõhvi linnastaadionil talgupäeva raames mutitõrje, Kadrinas jätkuvad saunatalgud, Tartumaal Emajõe luha koristamise käigus avati ka ujumishooaeg. Tartus sai aga talgujuhiks pärsia kass. Värskeid noppeid talgupäevalt saab jälgida Teeme Ära kodulehelt aadressil www.teemeara.ee/otse.

Paaris kohas on juhtunud ka väiksemaid äpardusi – teada on kaks juhtumit, kus talgulised astusid naela jalga. Mõlemad talgulised on juba viidud arsti juurde. Sellega seoses kutsub talgupäeva meeskond kõiki talgulisi veelgi suuremale ettevaatusele.

Talgupäeva meeskond koos Tehnilise Järelevalve Ameti ja Päästeametiga kutsuvad talgulisi teada andma ohtlikest katmata kaevudest päästeala infotelefonile 1524.

Talgupäeva käiku saab jälgida nii Vikerraadio talguprogrammi kui Kuku Raadio talgusaadet kuulates. Vikerraadio talguprogramm on eetris kl 10-11 ja kl 12-14, Kuku Raadio Ilmaparandaja saade on eetris kl 14-15. Värskeid emotsioone ja talgutagasisidet saab jälgida ka talguveebist aadressil www.teemeara.ee/otse.

Talgupäeva meeskond kutsub üles ka talgupäeva jäädvustama ja saatma nii oma muljeid kui talgulugusid. Talguloo saab sisestada Teeme Ära talgupäeva kodulehele, vt http://www.teemeara.ee/talgulood. Pilte saab jagada talgupäeva Facebooki lehele üles laadides või saates lingi oma piltidele e-posti aadressil info@teemeara.ee, märkides juurde ka oma talgute nime ja koha. Talgupäeva videod saab üles laadida Youtube’is (http://www.youtube.com/): videote märksõnaks ”Teeme Ära 2012”, et need oleks kõigile leitavad. Talgulistelt on tulnud ka üleskutse jagada talgupäeva pilte tuntust koguvas fotopõhises sotsiaalvõrgustikus Instagram (lisades tag'iks #pilditalgud).

Teeme Ära talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant, Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud, Teeme Ära Minu Eesti, Vabaühenduste Liit EMSL. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, EMT, Swedbank, Coca-Cola HBC Eesti, Refonda, Dorpat, Nordic Hotels, Statoil, Pakendikeskus, Tamrex, Mediapool Vizeum jt.

Talguveebi sai tänaseks kirja 1216 talgut. Sel aastal kirjutame end 5. mai talgupäevaga ka algatuse World Cleanup 2012 maailmakaardile ja kõik talgupäeval osalejad saavad öelda, et on osalised Eestist alguse saanud ülemaailmses algatuses.

NB! Teadmiseks toimetustele:

Teeme Ära talgupäeva staap asub laupäeval Tartus Dorpati konverentsikeskuses ja tegutseb kl 9-17. Ajakirjanikud on huvi korral oodatud külastama ka staapi!

Täpsem info: www.teemeara.ee

Tarmo Tüür, Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige, tel 534 11020, e-post tarmo@elfond.ee

Külli Vollmer, Teeme Ära talgupäeva maakondlike koordinaatorite eestvedaja, Eesti Külaliikumise Kodukant

külakultuuri valdkonna juht, tel 511 4027, e-post kylli@kodukant.ee

 

Erkki Peetsalu, Teeme Ära talgupäeva meeskond, tel 501 8100, e-post erkki@maailmad.ee