Üle 15 000 talgulise vihub täna tööd teha 05. mai

Postimees
05.05.2012

Eestis korraldatakse täna talgud vähemalt 1185 kohas, eilseks oli end osalejana kirja pannud üle 15 000 talgulise. Talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüür ütles, et «tehtagu»-mõtteviisi hakkab asendama «teeme-ära»-suhtumine.


Erilise agarusega paistavad silma Saaremaa elanikud – ligi kümnendik registreeritud talgutest toimub seal. Näiteks Kõruse küla elanikud ja suvitajad teevad korda küla teeääred ja külaväljaku ning arutavad pärast seda, kuidas korraldada küla suvist kokkutulekut.

Harjumaal Kloogal korrastatakse garaažide ümbrust Nõukogude armeest jäänud «datšamajanduse» jääkidest ehk kunagi looduslikku karjääri aetud prügist.

Tallinnas ehitatakse Kalarannale uuesti talvega kaotsi läinud lamamisterrassid ning värvitakse üle pingid ja riiete vahetamise kabiin. Ühtlasi soovitakse tähelepanu juhtida sellele, et kesklinna ainsat liivaranda ei tohiks täis ehitada, nagu on plaanis.

Võrumaal Suure Munamäe jalamil on aga pühapäeval portaali kylauudis.ee vabatahtlike kaastööliste leidmise ja koolitamise talgud. Mõne aasta eest samuti «Teeme ära!» talgutelt alguse saanud portaalile soovitakse leida rohkem vabatahtlikke toimetajaid. Selleks kuulatakse Munamäe nõlval ettekandeid, suheldakse ja koolitatakse huvilisi ajakirjanduslikult.

Paljud ettevõtted ja asutused korraldavad samuti talguid ning mitmed organisatsioonid pakuvad oma tuge päeva õnnestumiseks. Töötukassa maksab registreeritud töötutele talgutel kaasalöömise korral ka sõidutoetust.