Üks talgupäev muudab nii maakonda kui ka maailma 30. märts

Meie Maa
30.03.2012
Reet Viira

Viies “Teeme ära!” talgupäev läheneb. Saarlased on tegusad. Ei ole paika, kus ei tehtaks ära. Talgutraditsiooni on elus hoitud pea kõigis külades.

Teeme ära!” talgupäeva maakondlike koordinaatorite eestvedaja, Eesti Külaliikumise Kodukant külakultuuri valdkonna juht Külli Vollmer: “Arvan, et paljud soovivad sellest suurest aktsioonist osa võtta. Eriti, kuna on enda valida, mida teha. Koos võib ka suppi keeta.



Mullu võtsid aktsioonist kõige aktiivsemalt osa Saare- ja Läänemaa inimesed. Saaremaal oli väga vilgas talgute ülespanek. Kõik vallad tulid kaasa. Palju oli selles oma saare tunnet,” ütles Vollmer.

Juba kirjas ligi 30 talgut

Talgute registreerimine algas 15. märtsil. Tänaseks on maakonnas kirja pandud juba 27 talgut, Eestis kokku 184. Juba praegu on osa talgulisi leidnud endale meelepärase talgu, mille käigus saab palju vajalikku tehtud. Koos tehes on ka raske ja aeganõudev töö kerge ning kiiresti tehtav, ja nii mõnigi mõnus jutt saab puhutud. Ka talgusupil on teine mekk, saunaleilist, pilliloost ja ühislaulust rääkimata. Eelkõige saab aga kogeda rõõmu ühisest tööst.

Senised talgupäevad on näidanud, et ettevalmistustega varakult alustades saab talgupäeval ka suuremaid tegusid ära teha. Praegu on paras aeg mõelda, mis minu kodukandis tänavusel talgupäeval ühiselt ära teha saab. Talguliste kirjapanek algab aprilli keskpaigas. Aga kellel lemmik leitud, võib mõistagi varem kirja panna.

Koostöös ERMiga jätkub ka talgulugude kogumine. Eelmisel aastal laekus üle 100 omanäolise talguloo, millele tänavu lisa oodatakse. Soovi korral saab ERMi saata ka pikemaid lugusid koos veebilinkide, esemete, fotode ja videotega posti teel aadressil Tiina Tael, Eesti Rahva Muuseum, Veski 32, Tartu 51014.

Teeme ära!” on mõtteviis ja südame sund

Teeme ära või ei tee – see on südame küsimus. Aktiivne eluhoiak, mida “Teeme ära!” ettevõtmised aasta-aastalt levitanud, ei tähendagi muud, kui endale ja teistele tunnistamist, et need asjad ei ole enesestmõistetavad. Vastupidi, enamik meie ümber toimuvast on selline, mida saame ise muuta. See ongi mõtteviis, et teeme ära! Ja teeme koos. Ühiselt jagub rohkem jõudu ja energiat ning koostegemine on lahedam,” lisas Tarmo Tüür, “Teeme ära!” talgupäeva eestvedaja ja Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige.

Sel aastal talgujuhtidele stardipakett

Uue suure muutusena on tulnud talgujuhtidele stardipakett, mis aitab talgupäeva korraldamisele kaasa. Selles leidub esmaabitarbeid, töökindaid, kriisijuhend ja kuulutusi. Igale talgujuhile ka Talguhundi rinnamärk ja ajalehe Talguline avanumber ning verivärske CD-plaat talgulugudega.
Talgulugude kogumik valmis koostöös Eesti Rahva Muuseumi ja Eesti Pärimusmuusika Keskusega. Selles on 16 talgujuttu, mille on plaadile lugenud näitleja Piret Simson. Lisaks on plaadil viis muusikapala, mis aitavad luua talgupäeva meeleolu. Stardipakett on tänu- ja tunnustusavaldus talgujuhtidele tehtava vabatahtliku töö eest.

Stardipakette aitasid kokku panna Eesti Rahva Muuseum, Euroopa Komisjoni esindus Eestis, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Pakendikeskus, Eesti Pärimusmuusika Keskus, B&B Tools, Snickers, Tamrex, Uniprint, Vaba Maa, Waloplast OY ja mitmed vabatahtlikud. Paketid aitavad talgujuhtidele kätte toimetada Statoil Eesti koos Piletileviga ja Itella Smartpost.

Muinsuskaitseamet kutsub korrastama mälestisi

Muinsuskaitseamet kutsub kõiki eestimaalasi – mälestiste omanikke, haldajaid, kohalikke elanikke ja koolinoori – osalema 5. mail toimuvatel “Teeme ära!” talgutel mälestiste ja nende lähiümbruse korrastamisel. Hooldavat kätt vajavad arheoloogiamälestised, mõisapargid, kirikuaiad, kalmistud ja muud muinsuskaitse all olevad objektid.

Muinsuskaitseameti peadirektori Kalev Uustalu sõnul tehti “Teeme ära!” meeskonnaga ka eelmistel aastatel tõhusat koostööd. Talgute ja neil osalenute arv näitab, et inimestele on ajaloo- ja kultuuripärandi eest hoolitsemine südamelähedane. Nii korrastati 2009. aastal toimunud talgutel 200 mälestist, 2010. aastal 162 ja 2011. aastal 124 erinevat muinasobjekti. Ometi on üle Eesti palju kohti, mis vajaksid ka tänavu kohalike inimeste hoolt.

“Tundub, et muinsuskaitse all olevad hooned, pargid ja muud objektid muutuvad kohalikus kontekstis kultuuriväärtuslikust seisukohast inimestele järjest tähtsamaks ning see kinnitab kasvavat vastutustunnet oma kodukoha eest. Need, kellele läheb korda esivanemate pärand ning muinaskultuur, on rahvusena jätkusuutlikud. Muinsuskaitseamet toetab algatust, mille käigus väärtustatakse kultuuripärandit ja muudetakse Eestimaad kaunimaks ning tema aarded nähtavamaks,“ ütles Kalev Uustalu.

Maailma koristustalgud juba alanud

Teeme ära!” algatus on jõudnud paljudesse riikidesse üle terve maailma. Maailmakoristus World Cleanup 2012 algas laupäeval, 24. märtsil ja kestab 25. septembrini. Eesti 5. mai talgupäev on üks osa üleilmsest koristusest. Seega iga koht – linn, küla, asula, kalmistu, loodushoiuala jne – Saare maakonnas, kus talgud toimuvad, on maailmakaardil.

2008. aasta esimene talgupäev näitas tervele ilmale, et üks päev muudab maailma. Praeguseks ajaks on ligi 85 riiki maailma eri paigus otsustanud korraldada oma koristuspäeva. Meie peale vaadatakse tunnustavalt – väike Eesti on suunanäitaja. Talgupäev on Eesti Nokia.