Tükikesi talgupäevast, noppeid nobenäppudelt 09. mai

Vali Uudised
09.05.2012
Helve Tamm

Laupäevane suur koristuspäev "Teeme ära!" tõi kogu Eestimaal kokku talgulisi üle 30 000 ja peab ütlema, et ega siinsegi piirkonna inimesed pea sugugi oma osalusaktüvsust häbenema.


Õnneks suutis ka meie kevadilm talgulistele halastada ega lasknud, nii nagu mõned ilraatargad ennustasid, taevaluuke valla. Seetõttu võiski laupäeval Põltsamaal mitmetes kohtades näha usinaid riisujaid, kaevajaid, prahikoristajaid, okste põletajaid või võsaraiujaid.

Põltsamaa Lionsi klubi võttis endale ette kohe päris suure tüki, Kuningamäe terviseraja, ning korrastas sealset kraaviperve, sättis puhkemaja ette uusi istepinke ning korrastas seda laga, mida noored eelmisel õhtul puhkemajja endast maha jätsid. Talgujuht Margus Aaremaa oli viimasest teost sõnatu, sest keegi pole kunagi keelanud puhkemaja käsutamist, kuid enda tagant koristamine peaks olema elementaarne ja seda juba alates lapseeast peale.

Klubi president Kuno Amarik selgitas, et nende suurem talguplaan oligi neil koha võsast puhastamine.


Talgud nagu muiste Sõpruse pargis müttas samal ajal usinalt päris kirju meeskond ehk mitmesse organisatsiooni kuuluvaid inimesi. Seal olid kaitseväelased, IRL-i liikmed ja loomulikult ka läheduses elavaid inimesi. Kõige noorem talguline oli 3-aastane Romer Rääbis, kes jõudmööda üritas isegi kuivanud lehtede kosumisele käsi külge lüüa.

Talgujuht Guido Pook andis teada, et nende põhiideeks oli rehitseda Sõpruse park vanadest lehtedest puhtaks ja põletada see praht ära.

Mänguväljak turvaliseks

Kõige suurem arv talgulisi oli aga kogunenud Mari lasteaia õuele. Koos oli 35 lapsevanemat. 20 töötajat ja 15 last, kokku 70 inimest. Ühiste jõududega korrastati mänguväljakutel atraktsioone ja liivakaste ning kitkuti maja äärest turritavaid umbrohututte.

Lasteaia direktor Tiia Kaeramaa väitel on niivõrd suur ühistöödest osavõtt nende asutuses tavapärane. Oigu need siis üleriigilised talgud või lasteaia enda vajalikud tööd, ikka tuleb kokku suur hulk vanemaid, kes ei põlga paljuks sealsetele töödele käsi külge lüüa. Eriti tore ja vahva oli. et koos lastega lõi kaasa suur hulk isasid.


Põltsamaa Lionsi klubi ehitas Kuningamäe terviserajale puhkemajakese juurde istumiseks mõnusad pingid.

"Atraktsioonid on meil neli-viis aastat vanad. Kolm aastat pole saanud aga midagi uut juurde muretseda. Nüüd ongi olukord, kus sõime poolel mädanesid liuväljal jalad alt ära ja seal polegi enam mingit mäge. Tahaks loota, et järgmise aasta eelarvesse saab arvestada uue liumäe muretsemist. Ka ronimise kohta oleks neile vaja," arutles direktor.

Sealgi söödi talgusuppi, boršisuppi, mille tegi välja AS Põltsamaa Felix ning magustoiduks meisterdati ettevõtte Eugenia moosiampsukatest moosisaiad.


Tänavusel talgupäeval "Teeme ära!" oli tegelikult taga ka suurem mõtte kui varasematel aastatel. Nimelt haarati nüüd korrastustöödesse teisigi riike. Sestap nimetati kampaaniat laiema nimetusega "Maailmakoristus 2012". Andmed ütlevad, et osalema pakkusid ennast aktiivsed inimesed ja organisatsioonid ligi 100 riigist. Toimuvad heakorratööd ajavahemikus 24. märtsist kuni 25. septembrini. Iga riik valib selles ajavahemikus endale päeva, mil samal moel nagu Eestiski viia läbi üks mastaapne talgupäev.

Kokkuvõttes osales üle Eesti registreeritud talgulisi 30 382, mis on palju suurem arv kui mullu.