Teeme Ära viies talgukevad ootab abistavaid käsi 22. märts

Kuulutaja
22.03.2012
Aivar Ojaperv

Lõppeval nädalal algas Teeme Ära viies talgukevad - kõik inimesed ja organisatsioonid üle Eesti saavad Teeme Ära kõdulehele edastada oma plaanitavaid talguid. Lääne-Virumaa eeldatava sajakonna taigu tegemisi koordineerib teist aastat Rägavere vallavanem Mati Ulm.


Teeme Ära algas viis aastat tagasi mäletatavasti suure koristusaktsiooniga, mis on tänaseks levinud üle maailma. Mullusel ja tänavusel talgupäeval korraldajad enam talgulistele konkreetseid piire ei sea - iga kogukond saabja võib ise otsustada, mis vajab ühist ärategemist. Teeme Ära tänavused talgud toimuvad maikuu esimesel laupäeval, 5. mail.

Igas maakonnas tegutseb Teeme Ära talgute koordinaator, Lääne- Virumaal on selleks inimeseks põhitööna Rägavere vallavanema ametit pidav Mati Ulm. "Mullu mulle koordinaatori kohta pakuti ja tundub, et sain hakkama," rääkis Ulm. "Seltskond on tore ja tegus, võtsin vastu ka tänavuse pakkumise. Koordinaatori amet on ühiskondlik, mingeid hüvesid selle eest ei saa. Töö ise pole keeruline ja sellega saab kenasti hakkama põhitöö kõrvalt, nokitsedes õhtupoolikuti. Minu ülesandeks on esialgu vaadata üle kõik talgutega korraldamise soovid ja veenduda, et nende elluviimiseks poleks vaja täiendavaid kooskõlastusi muinsuskaitse, omavalitsuse või mõne muu organisatsiooniga. Kui kooskõlastusi on vaja, siis aitan vajadusel nende saamiseks talgujuhte. Hijjem püüan

talgujuhtidele nõu ja jõuga abiks olla ning hakkan edastama täiendavat infot."

Kuigi talgute registreerimine alles algas, oli kolmapäevaks juba üle Eesti kirjas üle 100 taigu korraldamise soovi. Lääne-Virumaal pandi esimese paari päeva jooksul kirja kaheksa talgut. "Oleme selline Eesti keskmine," rääkis Ulm. "Pole just kõige aktiivsemad, aga mitte ka kõige passiivsemad. Mullu toimus meie maakonnas üle 1 00 Teeme Ära taigu ja eeldan, et ka tänavu tuleb number samasse suurusjärku. Ilmade soojenedes tõuseb ka talgukorraldajate aktiivsus, kuid samas soovitan, et pange oma plaanid varakult kirja, siis leiate ka rohkem abilisi - nii mõnigi töökas linnavurle tahab varakult valida, kuhu ja kellele appi minna."

Igal taigu korraldamise eest vastutab talgujuht. Kes võib talgujuhiks saada, kas selleks on vaja ka mingeid varasemaid kogemusi-eeldusi? Ja millist abi võib talgujuht oodata Teeme Ära koordinaatoritelt?

"Talgujuhil pole muud suuremat ülesannet, kui et ta peab korralikult läbi mõtlema, mida talgute käigus teha kavatsetakse ja milliseid tööriistu on selleks vaja," selgitas Ulm. "Samuti peab selge olema, kas tööriistad on taigu korraldaja poolt või peaks talgulised need ise kaasa võtma. Heaks tavaks on ka talgupäeva meeleolukas lõpetamine - olgu selleks siis ühine supi söömine või mõni muu tegevus, kuid loomulikult pole see kohustuslik."

"Meie poolt saab talgujuht vastava koodi, mille esitamisel saab Statoili tanklatest n-ö stardipaketi," jätkas Mati Ulm. "Paketis on töökindad, natuke toitu, talguid tutvustavad materjalid. Samuti on seal CD-plaat, kust kostavad meeleolukad laulud, samuti talgujutud varasematest üritustest. Muuhulgas on seal ka tore lugu eelmisel aastal meie maakonnas toimunud talgust."

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liikme Tarmo Tüüri sõnul on talgupäeva õnnestumiseks taigu korras ära tehtud juba mitmeid olulisi tegusid. "Talgutes ja ühises tegutsemises peitub suur vägi. See toob inimesed kokku, paneb nad üksteisega suhtlema, üksteist paremini tundma ja mõistma. Koduse talgupäeva eel tõstame esile tavaliste inimeste elulisi talguleide ning pöörame tähelepanu talgutraditsioonide laiemale tutvustamisele, et innustada inimesi talgute korraldamise ja neil osalemise kõrval ka oma talgulugusid julgelt jagama," rääkis Tüür. "Talgud on olnud eestlastele omased läbi erinevate aegade. Sel aastal kirjutame end 5. mai talgupäevaga ka algatuse World Cleanup 2012 maailmakaardile."

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant, Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud, Teeme Ära Minu Eesti, Vabaühenduste Liit EMSL. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, EMT, Swedbank, Coca-Cola HBC Eesti, Dorpat, Nordic Hotels jt.

Talgute stardipaketti aitasid kokku panna Eesti Rahva Muuseum, Euroopa Komisjoni Esindus Eestis, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Pakendikeskus, Eesti Pärimusmuusika Keskus, B&B Tools, Snickers, Tamrex, Uniprint, Vaba Maa, Waloplast OYja mitmed vabatahtlikud. Paketid aitavad talgujuhtidele kätte toimetada Statoil Eesti koos Piletileviga ja Itella Smartpost.

Täpsem info: www.teemeara.ee.

Lääne- Viru kaitseliitlased möödunud aastal toimunud Teeme Ära talgutel.