"Teeme ära!" tuleb jälle 24. aprill

Lääne elu
24.04.2012
Kaire Reiljan

Talgujuhid saavad sel kevadel nn stardipaketi portsu töökinnaste ja abimaterjaliga


Esmaspäevaks oli 5. mail peetavaile talgutele ,,Teeme ära!" Läänemaal registreeritud üle poolesaja talgukoha, kuhu oodatakse enam kui 2000 talgulist.

Talgupäeva maakondliku koordinaatori Anu-Lii Jürmani sõnul oli eelmisel aastal Läänemaal registreeritud üle 60 talgukoha ja ta lootis, et tänavu võiks talgute arv maakonnas ulatuda 80ni. Liigiti on kõige populaarsemad heakorratalgud, kuid maakonna peale on esindatud peaaegu igat liiki talgud.

Seni paistab talgukohtade rikkusega silma Lihula vald, kust on ,,Teeme ära!" kodulehel kirjas kümme talgukohta. Napilt jääb maha Ridala üheksa talgupaigaga.

Jõepuhastus ja oma õu
Huvitavamaist talgutest nimetas Jürman Suitsu jõe puhastamise talguid, mis saavad teoks koos KMKga. ,,Seal on küll vaid kuus kohta, sest paati ei mahu rohkem inimesi," ütles ta.

Suurima osavõtjate arvuga on seevastu Ranna rantšo talgud, kuhu oodatakse kuni 150 inimest. "Ranna rantšo talgud on alati olnud hästi korraldatud ja eripärased kogu Eesti mõistes," teadis Anu-Lii Jürman rääkida. Ta lisas, et need on olnud ka nii populaarsed, et soovijaid on kaugelt enam kui kotti.

Tavapärasest rohkem on tänavu talgute korraldajana registreerunud korteriühistuid, samuti koole ja lasteaedu, kes oma territooriumi korrastavad. Jürman julgustas teisi sellesarnaseid end ka talgukirja panema. ,,Tööd ju tehakse. Miks mitte neid siis talguteks nimetada ja kirja panna, " ütles ta.

Maakondliku koordinaatori hinnangul võiks talgutele registreerumine olla pisut aktiivsem. Ta oletas, et põhjus võib olla liiga varajane aeg — inimesed pole veel otsustanud, kus osaleda.

Jürman põhjendas talgutele registreerumise vajalikkust sellega, et see aitab talgujuhil talgupäeva paremini ette valmistada ja tööd paremini korraldada. Tema sõnul tuleks osalemiseks registreeruda hiljemalt eelmise päeva hommikuks.

"Tegelikult tehakse talgutega ikka väga suur töö ja hoitakse kokku palju raha," ütles Anu-Lii Jürman.

Stardipakett ja sõiduhüvitis
Uuendusena saab tänavu iga talgujuht ,,Teeme ära!" meeskonnalt stardipaketi. Pakis, mille saab koodi ja nime öeldes kätte Statoili bensiinijaamadest, on töökindaid, plaastreid ja energia saamiseks šokolaadi. Talgujuhile on Talguhundi märk, talgujuhi meelespea, milles on üksipulgi kirjas, mida silmas pidada talgute et tevalmistamisel ja elluviimisel; samuti talgupäeva kriisijuhend.


Kompensatsiooni saamiseks peab registreeritud töötu end ,,Teeme ära!" kodulehel talgutele registreerima ja saama oma konsultandilt või trükkima ise töötukassa kodulehelt välja talgutöö osavõtulehe. Talgutööl osalemise peab kinnitama nii töötu kui ka talgujuht.